Rysslands finansdepartement legaliserar handel med kryptovaluta, centralbanken oenig

Det ryska finansdepartementet har presenterat ett lagförslag för reglering av digitala tillgångar, vilket definierar och etablerar ett system för reglering av kryptovalutor, ICO:er, mining och handel, rapporterade den lokala nyhetsbyrån TASS om igår den 25 januari.

Anmärkningsvärt är att den ryska centralbanken inte håller med finansdepartementet om att handel med kryptovaluta bör accepteras juridiskt. Enligt centralbanken bör reglerna för handel med digitala valutor enbart bör appliceras på mynt som attraherar ekonomiska investeringar.

Författarna av lagförslaget är dock säkra på att den rättsliga statusen för handel med kryptovaluta skulle minska risken för bedrägeri och ge en skattemässig transparens, vilket förvänta sig öka regeringens skatteintäkter. Att tvärtom förbjuda handel med kryptovaluta skulle orsaka en situation där valutan används för illegala syften.

Enligt villkoren i lagförslaget representerar kryptovaluta en digital ekonomisk tillgång som inte är tillåten att använda som ett betalningsmedel i Ryssland.

Vad gäller kryptovalutor som växlas mot annan kryptovaluta, rubel och utländska valutor, menar finansdepartementet att man skyddar investerarna genom att endast tillåta handel via auktoriserade växlingssajter.

Vad gäller ICO:er, kan tokens endast utfärdas av juridiska personer eller enskilda innehavare i syfte att samla in pengar. ICO:er måste vara förenade med vissa juridiska dokument där detaljer kring konrtaktet framgår, såsom utfärdarens fullständiga namn, säte, officiella webbplats och priset för en token.

Enligt dokumentet tillåts inte icke-professionella investerare investera mer än 50 000 rubies, vilket motsvarar cirka 7 850 svenska kronor i varje ICO.

Dessutom rapporteras att den slutgiltiga versionen av lagförslaget ska släppas senast den 1 juli 2018, enligt Forklog.

Källa: https://cointelegraph.com/news/russias-ministry-of-finance-legalizes-cryptocurrency-trading-central-bank-disagrees