Satoshi Nakamoto uppges ha fått hjälp utifrån

Satoshi Nakamoto, skaparen av kryptovalutan Bitcoin, ska enligt uppgift ha fått hjälp av externa experter. Experterna ska ha hjälpt honom att göra Bitcoin säker, hävdar den tidiga BTC-utvecklaren Laszlo Hanyecz.

Hanyecz ska ha arbetat nära Satoshi under 2010 och har berättat för webbplatsen Cointelegraph att han blev förbluffad över Satoshis val att använda den elliptiska kurvan secp256k1. Vid den tidpunkten var det nämligen ett ovanligt val och det var desto vanligare att man använde sig av NIST-kurvor. Under årens lopp har Bitcoin-entusiaster spekulerat kring huruvida Satoshi gjorde ett genidrag eller enbart hade tur – den kurva han valde var nämligen mer effektiv och minskar risken för så kallade bakdörrsattacker.

Så här skriver Hanyecz i en mejlkonversation med Cointelegraph:

“‘Jag hade ett gäng människor titta på det och de sa till mig att det var bra.’ Och han utvecklade inte det, men sa att han lät experter titta på det.”

Det är dock mer oklart exakt när Satoshi ska ha tagit hjälp utifrån. Det råder även stor osäkerhet kring exakt hur han ska ha begärt denna assistans. En sak är dock säker: det skedde före lanseringen av den revolutionerande kryptovalutan Bitcoin.

Det krävdes några försök innan Satoshi lyckades skapa Bitcoin

Vid ett tillfälle ska Hanyecz ha beundrat Bitcoins geniala design och då frågat Satoshi: “Hur skapade du detta? Skulle du göra detta själv?”. Utan att gå in på detaljer ska Satoshi då ha svarat på följande vis:

“Det tog några år (…) tog några försök. Jag har arbetat med det ett tag.”

Hanyecz vittnesmål stämmer väl överens med Satoshis utsaga, att han ska ha spenderat omkring ett och ett halvt år på koden. Huruvida “några försök” är en referens till hans tidigare projekt eller tidigare versioner av Bitcoin är oklart. Och det ger egentligen inte någon ny insikt i mysteriet kring Satoshi Nakamoto och hans skapande av Bitcoin, men det är förstås ändå väldigt intressant information.

Källa: Cointelegraph