Schweiziskt uppstartsföretag får 103 miljoner dollar för att lansera kryptobank

Det schweiziska uppstartsföretaget SEBA Crypto AG har finansierats med 100 miljoner schweizerfranc (motsvarande 911 815 000 kronor) för att starta en bank som erbjuder tjänster relaterade till kryptovalutor, rapporterade Reuters igår.

SEBA styrs enligt uppgift att två tidigare bankmän från UBS, VD:n Guido Buehler och styrelseordföranden Andreas Amschwand. Företaget planerar nu att ansöka om en bank- och värdepapperslicens hos den schweiziska myndigheten FINMA. En sådan licens skulle bland annat göra det möjligt för bolaget att utföra handel med kryptovalutor med andra banker och kvalificerade investerare.

Buhler berättade för Reuters att SEBAs ambition är att bli en bro mellan traditionella banker och kryptobranschen. Uppstartsföretaget ämnar även att tillhandahålla finanstjänster för företag, däribland konsultationer kring initiala mynterbjudanden (ICO:er) och andra tjänster för företagskunder relaterade till digitala tillgångar.

“I Schweiz har vi åtaganden från olika myndigheter att etablera ett en lättbegriplig lagstiftande miljö för utvecklingen av blockkedjeteknik och en hållbar, stadig tillväxt för kryptotillgångar,” menar Armschwand.

SEBA planerar att utöka sin verksamhet till större finansiella nav med start i Zürich 2019. Det är flera investerare som tillsammans har varit med och finansierat SEBA, däribland bolag som Hong Kong-baserade Summer Capital samt BlackRiver Asset MAnagement och andra aktörer från Schweiz, Hong Kong, Singapore, Kina och Malaysia.

Källa: https://cointelegraph.com/news/swiss-startup-raises-103-million-to-launch-cryptocurrency-bank