SEC stämmer Ripple – har siktet på XRP

Den amerikanska värdepappers- och valutamyndigheten SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) har stämt Ripple. Orsaken till stämningen är att företaget påstås sälja olicensierade värdepapper i form av XRP-tokens. Detta enligt en artikel i Fortune.

Ripples vd Brad Garlinghouse har gått till motattack på Twitter. Han hävdar i en tweet att stämningen innebär att SEC har beslutat sig för att gå till attack mot kryptovärlden som helhet. Han menar bland annat att Jay Clayton, ordförande för SEC, väljer vilka kryptovalutor som ska gå vinnande ur striden och försöker begränsa den amerikanska innovationen i kryptosfären till att endast innefatta Bitcoin och Ethereum.


Så väl Bitcoin (BTC) som Ethereum (ETH) har lyckats slinka undan SEC:s hårda nypor. Detta tack vare de bägge kryptovalutornas decentraliserade natur. XRP, den token som förknippas med företaget Ripple, har dock länge kritiserats av vissa starka röster inom kryptovärlden. Detta då rösterna ifråga menar att XRP är en väldigt centraliserad kryptovaluta.

Orsaken till denna kritik bottnar i att Ripple har ett konto som innehåller cirka 50 miljarder XRP. Detta motsvarar omkring hälften av den totala tillgången på valutan. David Schwartz, Ripples teknikchef, hävdar ha skänkts till Ripple från de personer som skapade XRP. Han menar med andra ord att det inte är Ripple som ligger bakom denna kryptovaluta.


Ripple bestrider beslutet och planerar flytt utomlands

Ripple hävdar själva att XRP inte bör anses vara ett värdepapper. I ett dokument på sin webbplats förklarar de sin syn på saken:

“Genom att hävda att Ripples distributioner av XRP är investmentkontrakt medan man vidhåller att bitcoin och ether inte är värdepapper, väljer myndigheten vinnare och förlorare inom virtuella valutor, och förstör samtidigt USA-baserad, konsumentvänlig innovation.”

Ripple fortsätter hävda, dock utan bevis för sitt påstående, att Bitcoin och Ethereum är två kryptovalutor som kontrolleras av Kina och som SEC har hävdat inte är  värdepapper. Ripple menar vidare att innovationen inom kryptosfären därmed kommer att vara helt och hållet viktad till Kinas fördel.

Garlinghouse har tidigare hävdat att Ripple kommer fortsätta att frodas även om XRP klassas som ett värdepapper. Företaget har också tidigare tillkännagivit att man letar efter ett nytt huvudkontor utanför USA. Anledningen till detta ska vara bristen på juridisk tydlighet.

Källa: Cointelegraph