Statligt backat kryptoprojekt redo, Irans centralbank tillkännager snart sin inställning till krypto

Irans nationella cyperrymdcenter har tillkännagivit att utkastet till det statligt backade kryptovalutaprojektet är färdigt, enligt den lokala nyhetssajten Financial Tribune. Enligt artikeln har det nationella kryptovalutaprojektet utvecklats på order av den iranske presidenten Hassan Rouhani.

Saeed Mahdiyoun, biträdande direktör i ansvar för att ta fram förslag på regleringar åt Irans Överlägsna Cyberrymdråd, har enligt uppgift avslöjat för den lokala nyhetsbyrån IBENA att tanken på att introducera en nationell kryptovaluta aktivt eftersträvas av den iranska myndigheten.

Mahdiyoun säger även att de statliga myndigheterna snart kommer skingra den nuvarande osäkerheten kring kryptovalutor, då Irans centralbank planeras tillkännage sin officiella hållning i ämnet i slutet av september. För tillfället är verksamhet med kryptovalutor förbjuden av iranska banker och kreditinstitutioner, till följd av den oro för penningtvätt som först uppdagades i december 2017.

Iran har sedan tidigare bekräftat att man kommer skapa sin egen statligt utfärdade token för att kringgå kommande amerikanska sanktioner, samt för att “främja överföringen av pengar” till och från “var som helst i världen.”

Iran följer alltså i Venezuelas fotspår, där regeringen i februari 2018 introducerade den första nationella kryptovalutan. Iranska myndigheter ser blockkedjetekniken som ett sätt att kringgå de utmaningar som landet står inför, däribland det totala förbud mot att införskaffa amerikanska dollar som antogs i början av augusti.

Källa: https://cointelegraph.com/news/crypto-markets-see-few-gains-as-most-of-top-coins-are-slumping