Sydkoreas finansminister bekräftar: “inget förbud” mot kryptovaluta

Sydkoreas finansminister Kim Dong-yeon har enligt ett uttalande bekräftat att regeringen inte kommer förbjuda eller på annat sätt “undertrycka” kryptovaluta i landet, rapporterade Reuters igår den 31 januari.

I den senaste uppdateringen kring landets pågående översyn av lagstiftningen för handel med kryptovaluta, tog finansministern bestämt avstånd tidigare uttalanden om ett potentiellt förbud, vilket har givit upphov till ilska bland allmänheten tidigare under månaden.

“Det finns ingen intention att förbjuda eller undertrycka marknaden för kryptovaluta”, sa han i sitt uttalande.

Kim och justitieministern Park Sang-ki orsakade ett uppror tidigare under månaden efter att den senare sagt under en presskonferens att ett förbud mot handel med kryptovaluta var på gång. I media publicerades sedan vilseledande rapporter om att det var säkert att ett förbud skulle införas, vilket bidrog till en ökad försäljning av kryptovaluta.

I en namninsamling har allmänheten efterfrågat att bägge ministrar avlägsnas från sina poster och att lagstiftningen mildras. Namninsamlingen har undertecknats av drygt 200 000 personer, vilket innebär att regeringen behöver svara formellt på den.

De juridiska stegen är nu en prioritet för lagstiftarna, fortsatte Kim, medan rapporter kommer om ett tillslag i tullen om “illegal” handel involverande kryptovalutor.

Man har identifierat en handel värd närmare 5 miljarder kronor, och utreder nu de transaktioner som öppet trotsar de nya lagarna kring anti-anonym handel som trädde i kraft i tisdags, den 30 januari.

“Tullen har tittat noga på illegal utländsk handel med kryptovaluta som en del av regeringens specialstyrka”, framgick det av ett uttalande.

Förbudet mot anonyma bankkonton har redan mött en hel del problem, eftersom det har framkommit att den ökade arbetsbördan för bankerna som det nya systemet kräver kan innebära att mindre handelssajter riskerar att verka i en juridisk “död vinkel” eller tvingas upphöra med sin handel.

Källa: https://cointelegraph.com/news/south-korea-finance-minister-confirms-no-ban-on-cryptocurrency