TRON Foundation slutför officiellt förvärvet av BitTorrent

BitTorrent, en leverantör av mjukvara för fildelning, tillkännagav under tisdagen att man har förvärvats av TRON Foundation. BitTorrent menar att företaget numera kommer att verka från TRONs nya kontor i San Francisco och stödja blockkedjeprojektets globala utveckling, medan man fortsätter att serva de enligt egna uppgifter 100 miljoner BitTorrent-användarna runtom i världen.

I uttalandet skriver man följande: “Vi tror att [vi genom att] går med i TRON-nätverket kommer ytterligare förbättra BitTorrent och påskynda vår målsättning att skapa ett internet med valmöjligheter, inte regler.”

Nyheten om uppköpet blev känt redan i mitten av juni, då BitTorrents medgrundare och tidigare VD AShwin Navin berättade för nyhetssajten CoinDesk att TRON skulle betala 120 miljoner dollar för bolaget.

Nyheten gav upphov till spekulationer om att BitTorrent efter sammanslagningen skulle kunna börja debitera sina användare avgifter i kryptovaluta. Bolaget skriver dock på sin hemsida att man inte har “några planer på att förändra” sin affärsmodell och att man inte kommer ta ut avgifter för några av tjänsterna. BitTorrent har vidare indikerat att man inte har “några planer på att möjliggöra mining av kryptovaluta nu eller i framtiden.”

Som Variety tidigare har rapporterat, hade TRONs grundare Justin Sun börjat förhandla om uppköpet av BitTorrent så tidigt som i september 2017 enligt en klausul som förhindrade BitTorrent från att diskutera möjliga sammanslagningar med andra potentiella köpare. Den 25 maj rapporterades det dock om att BitTorrent hade brutit mot denna klausul, varpå Sun bestämde sig för att stämma bolaget. Utgången av stämningen är okänd.

TRONs token TRX är nu den 11:e största kryptovalutan med ett marknadsvärde på 2,4 miljarder dollar, enligt data från CoinMarketCap. Under maj månad påbörjade TRON ett tokenbyte, då man började byta ut alla TRX från Ethereum till sin egna blockkedja, kallad Odyssey 2.0.

Källa: https://www.coindesk.com/tron-foundation-completes-acquisition-of-bittorrent/