Vad är egentligen Venezuelas kryptovaluta Petro värd?

Värdet på Venezuelas kryptovaluta, petron, är fortfarande oklart. Inte ens landets myndigheter verkar vara överens om dess värde.

Petron tillkännagavs i december 2017 som ett verktyg för Venezuelas regering att hantera internationella sanktioner. Hittills har denna kryptovaluta omgärdats om kontroverser. Landets regering ska enligt uppgift ha knutit sin fiatvaluta, bolivaren, till petron och börjat betala ut pensioner i petro. Varje petro sägs vara uppbackad av en tunna med olja.

I en artikel som publicerades på Venezuelas centralbanks webbplats den 30 november 2018 hävdar man att värdet på en petro är 9 000 bolivarer. Den kommersiella banken Banco de Venezuela, som 2009 köptes upp av regeringen för 1 miljard dollar, menar dock att en petro för närvarande är värd cirka 38 200 bolivarer.

Varifrån Banco de Venezuela får denna siffra från är dock oklart. Lokala källor rapporterar nämligen endast om att priset på kryptovalutan har ökat. Utanför Venezuela har oljepriserna varit ganska volatila och priset på råolja har sjunkit dramatiskt under det senaste halvåret.

Värt att notera är att även växelkursen för bolivaren mot andra valutor såsom den amerikanska dollarn för närvarande är oklar. Venezuela hävdar själva att det går 638 dollar på en bolivar, medan Bloomberg menar att det går åtminstone 900 dollar på en bolivar. Detta då en kopp kaffe i landet för närvarande kostar 450 bolivarer.

Priset på petron är inte det enda märkliga med Venezuelas kryptovaluta. Enligt uppgifter ska varken själva kryptovalutan eller de oljereserver som backar upp den existera. En rapport som publicerats av Venezuelas regering indikerar dessutom att petro i själva verket är en kopia av kryptovalutan Dash.

Trots detta har Venezuelas regering fortsatt att trycka på för petron. Landets president Nicolas Maduro beordrade under 2018 landets banker att acceptera den.

Källa: https://www.ccn.com/no-one-knows-what-venezuelas-petro-cryptocurrency-is-actually-worth/