Vad händer egentligen med FCoin?

Den kinesiska kryptobörsen FCoin dök upp från ingenstans för mindre än två år sedan och introducerade en ny modell kallad ”transfer fee mining” som snabbt blev oerhört populär.

Transfer fee mining” innebär att kryptobörsens användare får tillbaka en viss procent av transaktionsavgifterna de genererar. I FCoins fall så fick användarna tillbaka 100 % av avgifterna i FCoins egna valuta FCoin Token (FT). Utöver att FCoins användare fick tillbaka 100 % av transaktionsavgifterna så uttökade även FCoin även sitt erbjudande med att användarna även fick dela på 80 % av börsens dagliga intäkter av transaktionsavgifter.

FCoin och andra börser som följde denna modell blev snabbt oerhört populära och dessa börser började ganska omgående att generera enorma tradingvolymer. Men var allt ihop bara fejk?

Transfer fee mining och fejkade tradingvolymer

På grund av ”transfer fee mining”-modellens incitamentsstruktur var det snabbt många med dåliga intentioner som fick upp ögonen och såg möjligheten till snabba pengar. Det blev en explosionsartad ökning av bottar, fejkade ordrar (spoofing), fejkhandel (wash trading) och andra oönskade aktiviteter.

2019 presenterades det flertalet rapporter som menade på att i princip all handelsaktivitet på dessa börser var fullständigt fejk och att modellen var en monumental bubbla som bara väntade på att spricka.

FCoin går i konkurs: på grund av klantighet eller är det en utstuderad exit scam?

När FCoin var som populärast och ”transfer fee mining” var det nya heta så hade FCoin fullständigt noll koll på sina system. Det var först flertalet månader efter lanseringen som FCoin började få koll på vad som egentligen skedde på plattformen.

Det är denna miss som FCoins grundare (och tillika kryptobörsen Huobis före detta CTO) Zhang Jian menar är orsaken till att FCoin slutligen fick stänga sina dörrar. På grund av avsaknaden av övervakning av systemen så menar Zhang på att det har betalats ut på tok för mycket i ersättning till börsens användare. Han menar på att det totalt saknas mellan 7 000 och 13 000 Bitcoin (runt 67 – 125 miljoner dollar) som inte kan betalas tillbaka till kunder som hade tillgångar på börsen.

Analyser av utflödena från FCoin kan dock snarare peka på att det är ett utstuderat bedrägeri – totalt har tusentals Bitcoins förflyttats från FCoins cold wallet till andra börser såsom Huobi, Coinbase, Bitstamp och OKEx. Utflödena sammanfaller även med den period som det misstänks att FCoin först insåg vad som egentligen hade skett i deras system.

Vad tror du? Var det grov oaktsamhet eller ren och skär bedrägeri som låg bakom FCoins undergång?