Vad händer egentligen med Justin Sun och Tron?

Det har minst sagt varit en händelserik vecka för Justin Sun, grundaren av kryptoprojektet Tron och numera även ägare av Bittorrent.

Sedan tidigare hade Justin budat (och vunnit) en välgörenhetslunch med ”Oraklet från Omaha”, Warren Buffet. Slutpriset slutade på 4,57 miljoner dollar, eller nätt och slätt runt 43 miljoner omräknat i svenska kronor, den högsta summan som någonsin donerats för en lunch i den anordnande välgörenhetsorganisationens 20-åriga historia. Warren Buffet är sedan tidigare känd som en notorisk Bitcoinhatare och Justins målsättning var, att tillsammans med inbjudna gäster, övertyga Warren om att kryptovalutor var framtidens tillgångsklass.

Allt var frid och fröjd fram tills att lunchen skulle bli av – och det var då allt det märkliga började.

Njurstenar och rykten om penningtvätt

Den tre timmar långa lunchen var ursprungligen inplanerad att ske i torsdags i San Franscisco i USA, men måndag kväll gick Justin Sun ut med att lunchen var tvungen att skjutas upp på grund av njurstenar och relaterade komplikationer.

Efter det blev det bara alltmer bisarrt och kinesiska sajten Caixin rapporterade under tisdagen att Justin Sun de facto var fast i Kina, misstänkt för att ha illegalt tagit emot finansiering (i och med Tron:s ICO), deltagit i penningtvätt samt illegal inblandning med pornografi och vadslagning. Detta utspel från Caixin var dock falskt då Justin senare under tisdagen gick ut med en livestream på Periscope där han visade upp sig med Bay Bridge (i San Francisco) i bakgrunden för att dementera ryktena.

Offentlig ursäkt för ”överdriven marknadsföring”

Om inte detta var nog för en välgörenhetslunch som normalt sett brukar vara en väldigt tam affär, så publicerade Justin Sun natten till torsdag kinesisk tid ett längre inlägg där han bad om ursäkt (framförallt till Kina) för överdriven marknadsföring och för sitt signum med att konstant hypa sina projekt och ge dem överdrivna förväntningar. Det var specifikt denna marknadsföring/hype som låg bakom Tron:s enorma rusning under slutet av 2017 och början av 2018. För att göra det hela ännu märkligare togs inlägget bort ett par timmar senare och Justin har inte kommenterat varför.

Många traditionella medier som exmpelvis CNBC har publicerat artiklar om fenomenet, så den normalt sett anonyma välgörenhetslunchen blev i år istället en märklig historia.