Venezuelas regering påtvingar pensionärer sin kryptovaluta

Venezuelas regering ska enligt uppgift ta pensionärers bolivarer från deras konton och ersätta dessa med sin kryptovaluta, Petro.

Landets äldre ska nyligen ha fått sina månatliga pensioner utbetalda i landets officiella valuta. Samtidigt som pensionärerna fick veta att deras konton krediterats med 1 800 bolivarer, fick de även kännedom om att deras konton krediterats i Petro.

Det verkar alltså som att regeringen utan pensionärernas samtycke tagit ut deras bolivarer, packat om dessa som Petro och sedan återfört pengarna till pensionärerna. Med tanke på att landets pensionärer lever på enbart dessa pensionspengar, kombinerat med det faktum att det är svårt att ta ut dem genom en enkel banköverföring, blir det nu än mer komplicerat för de äldre att hantera insättningar i Petro.

Finansbloggen Caracas Chronicles menar att bankerna inte tar emot kryptovalutan Petro, vilket gör att pensionärerna inte kan växla in sina pensioner lika snabbt som om de betalats ut i bolivarer. Än värre är att landets tidigare valuta, bolivaren, är bunden till Petron.

“Detta måste vara en ny form av diktatorns erotiska fantasi och våta dröm: full kontroll över medborgarnas finanser. De kan ta pengar när de så önskar, radera dem, överföra dem, vad som helst,” menar Caracas Chronicles.

Landets president Nicolas Maduro har dock lovat att utöka användningen av Petro runtom i landet. I augusti månad tillkännagav han att regeringen planerade att använda kryptovaluta i pensionssektorn. Detta tillkännagivande följdes av en lag som innebär att invånarna tvingas betala för sin passavgift med Petro. Maduro planerar nu att göra det möjligt för offentliga institutioner att betala sina anställda i Petro.

Källa: https://www.ccn.com/the-venezuelan-government-is-forcing-petro-down-the-pensioners-throats/