Visa, MasterCard, Paypal, Uber m.fl. stödjer Facebooks kryptosatsning

För några dagar sedan skrev vi om Facebooks kommande kryptovaluta som antas gå under namnet Libra.

Enligt tidigare rapporter är det känt att Facebook har satt upp en stiftelse som skall bestämma hur Libra skall skötas och att man har haft för avsikt att få in investeringar på totalt en miljard dollar till stiftelsen. För att göra valutan så decentraliserad som möjligt så har Facebook sökt ett brett stöd bland olika aktörer för att ingå i denna stiftelse.

Visa, Mastercard, PayPal, Uber, Stripe, Booking.com m.fl. investerar i Libra

Nu rapporterar bland annat The Wall Street Journal om att flera stora giganter inom betalningslösningar samt teknik har slutit sig bakom Facebooks satsning.

Visa, MasterCard, PayPal och Uber har bland annat vardera investerat tio miljoner dollar i projektet och i den stiftelse som skall styra valutan. Dessutom har även betalningsleverantören Stripe, hotellbokningstjänsten Booking.com samt argentinska e-handelsjätten MercadoLibre slutit sig bakom projektet. Detta ger även en hint om att det planeras en internationell expansion för valutan kort efter lansering nästa år.

2,4 miljarder månatliga aktiva användare lockar

Att så här många välkända bolag investerar i Facebooks satsning ger onekligen en bild av att projektet kan resultera i en oerhört populär kryptovaluta. Dessutom skall tilläggas att dessa investeringar sker i en tid då Facebook har dragits med en hel del skandaler och eftersläpande juridiska processer avseende misshantering av användardata – så tilltron och intresset för Libra som teknik är onekligen mycket stort.

Facebook har i skrivande stund runt 2,4 miljarder månatliga aktiva användare och man behöver nog inte fundera mer än en gång över att detta har varit ett av de primära dragplåstren till att få Visa, MasterCard, PayPal m.fl. att investera i projektet. För Visa och MasterCard kan det nog även tänkas vara extra viktigt att delta i ett sådant här projekt då det finns potential att Libra kan konkurrera ut delar av marknaden för kredit- och betalkortslösningar.