Bitpanda

BitPanda kan till stor del liknas med CoinBase. Du kan snabbt och enkelt köpa kryptovalutor med kort eller banköverföring. En stor fördel är att de erbjuder flera olika betalningsmetoder. Från BitPanda kan du sedan föra över din valuta till en annan exchange eller wallet för att därigenom kunna köpa andra valutor.

bitpanda bild

Om BitPanda

BitPanda är ett företag från Österrike som startades 2014. Idag är de en av de största aktörerna från Europa som erbjuder köp och försäljning av kryptovaluta mot fiat (USD, EURO osv.)

Grundarna ansåg att det helt enkelt var för svårt att köpa Bitcoin på den dåvarande marknaden och ville skapa en tjänst som underlättade denna handel. Det är något de även lyckats mycket väl med. Idag är det mycket väldigt att köpa kryptovaluta med kort, banköverföring eller digitala plånböcker.

Registrering

Att registrera sig är mycket enkelt då det enda som krävs är en mailadress. De accepterar kunder från hela världen men däremot finns vissa restriktioner gällande handeln. Kunder inom Europa kan både sälja och köpa Bitcoin. Kunder från andra delar av världen kan skapa konto men enbart sälja Bitcoin.

Verifiering

BitPanda har flera olika verifieringsnivåer och i början startar man på ”Starter”. På denna nivå går det bara att köpa kryptovaluta från EuroWallet eller med Redeem Voucher. För att kunna betala med kort eller använda andra betalningsmetoder behöver verifiering ske till ytterligare nivåer.

EuroWallet – En digital plånbok hos BitPanda där du har dina pengar innan du köper kryptovaluta. Det är även hit pengarna kommer vid försäljning av kryptovaluta.

Redeem Voucher – Värdebevis som enbart kan köpas i Österrike

En rekommendation är att direkt ansöka om verifiering på högre nivå för att därigenom öppna upp möjligheten till smidiga betalningsmetoder.

Verifiering på högsta nivån sker exempelvis genom IDNow-systemet. Via webcameran eller kameran på sin mobil tas kontakt med en handläggare som därefter granskar ditt pass, ställer några säkerhetsfrågor samt kollar att passet överensstämmer med ditt utseende.

Överföring av fiat

BitPanda har en stor fördel i att de erbjuder så många olika överföringsmetoder. De flesta i Sverige väljer troligtvis SEPA (Banköverföring inom Europa) eller kortbetalning. Utöver dessa finns även de digitala plånböckerna Neteller och Skrill. Det går också att betala med värdebevis (Redeem Voucher) samt GiroPay.

För att hålla nere kostnaden vid insättning rekommenderas banköverföring. Det tar visserligen några dagar men kostar enbart ca 10kr (bankens avgift). Kortbetalning har 2% i avgift, Skrill & Neteller ca 5% och GiroPay 2%.

panda överföring av fiat

Banköverföring (Billigast men krångligast) : Gå in på EuroWallet – Välj Deposit – Välj Bank Transfer – Ange Belopp – Välj Bank Transfer SEPA.

Nu presenteras den information som behövs när du ska göra överföringen från din internetbank till BitPanda. Känner du dig osäker på hur informationen ska anges vid överföringen så kontakta din bank när du vill genomföra överföringen.

Kortbetalning (Snabbt och enkelt – mot viss avgift): Med kortbetalning kan antingen kryptovaluta köpas direkt eller en summa överföras till EuroWallet för framtida köp. Pengarna syns på kontot inom några sekunder.

BitPanda to Go

BitPanda to Go är ett extremt enkelt sätt att köpa Bitcoin. Än så länge finns däremot bara möjligheten i Österrike. Hos över 1700 postkontor går det att köpa värdebevis som sedan används för att överföra pengar till BitPanda. Det är dessa värdebevis som kan användas för att köpa kryptovaluta utan att ytterligare verifiering av kontot behövs.

Handel med kryptovaluta

BitPanda erbjuder handel med Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin och BitcoinCash. Det är relativt få valutor vilket beror på att detta är en exchange som tillåter överföring av fiatvaluta till kontot. Det är mycket enkelt att köpa kryptovaluta som sedan kan överföras vidare till större handelsplatser så som Kraken, Bittrex, Binance osv.

Alla som handlar med kryptovaluta behöver alltså en ”insättningsväg” där fiatvalutan kan omsättas till kryptovaluta. Det är där BitPanda har sin fördel,  i likhet med Coinbase (som även de har ett fåtal valutor)

Köpa/Sälja valuta

Klicka på ”Buy” i menyn – välj kryptovaluta du vill köpa – välj betalningsmetod – välj summa – välj Next och godkänn köpet.

Försäljning sker på liknande sätt och pengarna från försäljningen kommer då att hamna på din Eurowallet, dvs ett digital plånbok hos BitPanda.

Då handel alltid sker direkt med BitPanda (det är de som köper/säljer valutan) är det också de som sätter kursen. Det går alltså inte att sätta Stop/Loss eller välja vilken kurs man vill köpa till.

Prisexempel (2018):

Fast avgift – BitPanda har inte någon fast avgift utan de avgifter som betalas är medräknat i kursen. Det kan därmed vara värt att jämföra BitPanda mot exempelvis Coinbase, inte minst vid köp på lägre belopp.

Överföra kryptovaluta till andra handelsplatser

Likt Coinbase erbjuder bara BitPanda handel med ett par valutor. Men även de som är ointresserade av just dessa valutor kan registrera sig på BitPanda. Orsaken är att BitPanda tar emot Euro vilket de flesta andra exchange inte gör.

BitPanda blir därmed första steget in i kryptovärlden. Sätt in pengar – köp exempelvis Ether – överför det till Binance – handla med hundratals valutor.

När du sedan vill sälja valutor och ta ut pengarna till ditt bankkonto säljer du innehavet hos Binance och köper Ether – överför Ether till BitPanda och säljer det där. Pengarna hamnar på EuroWallet varifrån du sedan kan göra bankuttag.

Överföra valutan

Gå in på den valutas wallet som du vill överföra, exempelvis Bitcoin. Tryck på Send. Fyll i mottagaradressen, summa och godkänn överföringen. Kom ihåg att klicka på länken i det bekräftelsemail som skickas ut.

bitpanda mail

Säkerhet

Inloggning med 2FA

Efter registrering krävs enbart ett lösenord för att logga in på sidan. Däremot rekommenderas att du direkt aktiverar 2FA (Two Factor Authentification). De erbjuder detta via Google Authenticator App. Om det aktiveras behövs både lösenord och tillgång till din telefon för att du ska kunna logga in.

Bekräfta handel via mail

Vid varje försäljning eller överföring skickas ett bekräftelsemail ut. I den finns en länk som man måste klicka på för att orden ska gå igenom.

Fördelar och nackdelar

+ Enkelt sätt att köpa kryptovaluta med kort eller banköverföring

+ Skicka krypto till andra handelsplatser för att köpa 100-tals olika valutor

+ Höga krav på verifiering och säkerhet

+ Garanterar dig att alltid kunna köpa/sälja mot Euro

  • Tar lite tid att verifiera sig
  • Enbart ett fåtal valutor
  • Sämre kurs än vid handel på ex. Binance eller Bittrex