Iconomi (ICN)

Iconomi.net är en plattform där investering kan ske i fonder där innehavet enbart består av kryptovalutor. Det är däremot inte Iconomi som sköter fonderna utan det gör externa personer/företag och organisationer. Detta är enbart plattformen där fonderna köps/säljs. Dess token (ICN) kan öka i värde över tid eftersom buyback sker på tokens varje kvartal med hjälp av de avgifter som genereras på plattformen.

Fördelen med Iconomi:

iconomi logaDe fördelar som presenteras här gäller för plattformen Iconomi. Du behöver däremot inte ha några ICN-tokens för att ta del av plattformens fördelar. Tokens funktion presenteras under kommande underrubrik. De största fördelarna med Iconomi.net är följande:

Tjäna pengar på differentierad risk/chans

Den största fördelen med fonder som investerar i kryptovalutor är att alla kan investera utan att man själv behöver ha någon större kunskap. Man låter kunniga förvaltare investera kapitalet i fonden utifrån deras investeringsprofil och genom att betala en mindre förvaltningsavgift kan man ta del av fondens utveckling. Det blir även ett sätt att differentiera risken/chansen i sin investering i kryptovalutor.

Bli egen DAA och tjäna pengar på förvaltning

De första som fick förvalta fonder var Columbus Capital. De är DAA (Digital Asset Array – kan översättas till förvaltare) för Columbus Capital Blockchain Index samt Columbus Capital Pinta. För detta jobb får de en del av förvaltningsavgiften. En annan känd förvaltare är CruschCrypto.

Efterhand har utbudet vuxit rejält gällande antal fonder. För att bli DAA behöver man visa upp trovärdighet gällande förvaltning. I teorin kan däremot vem som helst bli DAA.

Tjäna pengar på affiliate

Något affiliateprogram finns ännu inte (jan 2018) men enligt Iconomi är detta något som de kommer att utveckla. Exakt hur det kommer se ut är alltså inte klart men kortfattat kommer det innebära att du kan tjäna pengar på att rekommendera Iconomi till andra personer.

Dess tokens och framtida värdeutveckling

I likhet med aktier i ett företag så ger ägare av ICN rätten att påverka utvecklingen av Iconomi.net. Det finns även ett ekonomiskt incitament kopplat till utvecklingen av plattformen. De avgifter som betalas av de som handlar med fonderna delas mellan DAA och Iconomi. Varje kvartal kommer sedan tokens att köpas tillbaka från marknaden – vilket därmed pressar priset uppåt. Dessa återköpta tokens kommer nämligen att brännas vilket gör att antal tokens på marknaden minskar. Det kan därmed liknas med buyback inom aktier.

Dess värdeutveckling bygger därmed till stor del på att plattformen blir populär och att det därmed skapas så mycket intäkter att ett större antal tokens kan återköpas och brännas varje kvartal. Företagets ”burn rate” är på 600.000 USD per kvartal. Utöver detta kommer även ICN ge tillgång till unika tjänster på plattformen.

Skulle kryptovalutor bli en mer accepterad investeringsform skulle även efterfrågan på ”enkel investering” öka. Med andra ord skulle kapitalet inom plattformen kunna mångdubblas vilket därmed i längden påverkar möjligheten till återköp och dess tokens framtida värde.

Skapa konto och investera i fonder med kryptovaluta

  • Skapa konto – På hemsidan sker registrering gratis och snabbt där namn och mailadress anges. Genom att verifiera mailadressen skapas kontot. För att öka säkerheten bör direkt 2FA via exempelvis Google Authentic aktiveras. Detta krävs även för att få göra uttag från plattformen.
  • Verifieringsnivåer och begränsningar – För att skapa ett konto krävs enbart att man kan verifiera sin mailadress. Det gör att du når Tier 0 där däremot varken insättning eller uttag kan göras. Genom att ange mer information om dig själv samt verifiera telefonnummer nås Tier 1. På denna nivå kan totalt 1000 USD sättas in samt tas ut. För att öka gränserna ytterligare krävs identifiering via webcamera då ID-handlingar visas upp. Det ger tillgång till Tier 2 då obegränsade insättningar kan ske, uttag på 50 000 USD per dag eller max 200 000 USD per vecka. Tier 3 innebär obegränsade nivåer men då krävs även anpassad verifiering.
  • Sätt in valuta och köp fonder – Iconomi har som mål att i framtiden erbjuda insättningar i bland annat USD, Euro m.m. Men än så länge (2018) kan de enbart erbjuda köp i fonder med kryptovalutor så som Ether, Bitcoin, ICN m.fl. (Har du inte Ether kan det exempelvis köpas via Coinbase) Första steget blir därmed att överföra kapital från en wallet eller en exchange till Iconomi.net. Kryptovalutorna hamnar sedan på ditt konto på Iconomi för att sedan används vid köp av de olika fonderna. Fonderna kan köpas/säljas dygnet runt.

Exempel på fonder:

  • Blockchain Index (BLX) – Passiv indexfond där investeringarna viktas utifrån valutornas marketcap. Det är en differentierad fond som därmed kan ses som ett inofficiellt index. Ombalansering av innehållet sker varje månad och sker om en valutas värde ändrats med minst 25%. Förvaltas av Columbus Capital.
  • Crush Crypto (CCC) – Investerar i både större och etablerade valutor (ca 70%) samt undervärderade mindre valutor. Förvaltas av Victor Lai som även är delägare i CrushCrypto.com, en av de större webbsidorna inom kryptovalutor med fokus på analyser och råd. Via deras webbsida presenteras månadsvis en videogenomgång av innehavet och dess förändringar.
  • Solidum Prime (SOPR)– Världens första kryptofond med ”equal weight”. Fonden består av 20-30 kryptovalutor där varje valuta viktas till ca 4-5% av totalt kapital. Omfördelning sker därmed vid större värdeförändringar eller om förvaltaren anser att vissa valutor ska bytas ut mot en annan.
  • iconomi blockchainindex