Litecoin

Litecoin kallas ofta för Bitcoins lillebror, och även Litecoin är en digital kryptovaluta som har tagits emot ganska väl sedan dess introduktion i oktober 2011. Litecoin är likt Bitcoin en valuta som möjliggör digitala överföringar av pengar, och som med hjälp av en blockkedja hanterar alla transaktioner i en offentlig liggare. Valutan används för att penningöverföringar mellan privatpersoner eller företag och kräver ingen mellanhand såsom en bank eller annan tjänst som agerar betalningsförmedlare.

Tradingplattformar

iq option
 • Köp riktiga Bitcoins
 • Prisbelönt plattform
 • Gratis demokonto
 • Svensk plattform
binance
 • Störst utbud av valutor
 • Handla dygnet runt
 • Över 5 miljoner användare
 • Låga transaktionsavgifter
etoro
 • Handla 24/7
 • Användarvänlig plattform
 • Programvara för att kopiera topptraders
pepperstone
 • Forex och CFD Trading
 • Över 70 olika instrument
 • Minimerar dina kostnader

Tänk på att det alltid innebär en risk att satsa pengar på kryptovalutor, aktier, valutor och andra finansiella instrument. CFDs är en produkt som kan resultera i att du förlorar allt ditt satsade kaptial. Var noga med att du förstår riskerna innan du satsar.

Litecoins skapare, en man vid namn Charlie Lee, är en mindre mystisk förgrundsfigur än skaparen av Bitcoin, som går under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Kort efter introduktionen av Bitcoin lanserade Lee Litecoin, även om syftet med valutan ursprungligen inte var att skapa en alternativ kryptovaluta – en så kallad altcoin. Han skapade istället sin valuta i syfte att lära sig koden bakom Bitcoin.

Så skiljer sig Litecoin från andra kryptovalutor

Det är framför allt tre aspekter som särskiljer Litecoin från andra digitala kryptovalutor:

 • Marknadsvärde
 • Hastighet
 • Antal mynt

Marknadsvärde

Även om dess marknadsvärde bleknar i jämförelse med Bitcoin, tillhör Litecoin i skrivande stund de fem mest populära kryptovalutorna. De olika valutornas marknadsvärden förändras ständigt utifrån deras pris och antalet mynt i omlopp.

litecoinHastighet

Litecoin baseras förvisso på samma öppna källkod som Bitcoin, men det finns trots allt betydande skillnader mellan de bägge valutorna. Litecoin skapades i syfte att vara ett silver i förhållande till Bitcoins guld. En av de främsta skillnaderna mellan de båda är överföringshastigheten.

Eftersom Litecoin skapar ett block cirka fyra gånger snabbare än Bitcoin, kan den förstnämnda valutan bekräfta transaktioner betydligt snabbare och även processa dessa i ett jämförelsevis mycket högre tempo.

Antal mynt

En av anledningarna till att vissa kryptovalutor har ett faktiskt värde är deras begränsade tillgång. När ett visst antal litecoins (ltc) eller bitcoins (btc) har skapats, kommer inga fler mynt skapas. Medan Bitcoin har en begränsning på 21 miljoner mynt, kommer det maximala antalet litecoins i omlopp att vara 84 miljoner.

Så utvinns Litecoin

Den algoritm som används för att lösa ett block skiljer sig åt mellan Litecoin och Bitcoin, samt antalet mynt som distribueras varje gång en lösning har upptäckts. När en transaktion görs grupperas den med andra nyligen inlagda transaktioner i ett block som skyddas med hjälp av kryptografi.

De personer som utvinner litecoin, så kallade kallade miners, använder sina datorers grafikkorts- och/eller processorkraft för att lösa komplexa matematiska problem. Datorerna skickar datan i ett block genom hash-algoritmen tills deras samlade datorkraft upptäcker en lösning. Alla transaktioner i respektive block verifieras sedan för att bekräfta deras legitimitet.

Varje gång ett block löses skördar miners frukten av sitt arbete, eftersom ett förutbestämt antal mynt delas ut till de som har hjälpt till. Ju mer en miner har bidragit till arbetet, desto större andel mynt tilldelas denne. Eftersom det idag krävs kraftfulla datorer för att kunna arbeta för dessa belöningar, går ofta flera personer samman i så kallade pooler och kombinerar därigenom sin datorkraft.

Som vi redan nämnt, använder sig Litecoin och Bitcoin av olika hash-algoritmer. Bitcoin använder sig av SHA-256 (Secure Hash Algorithm 2), vilken anses vara lite mer komplex, medan Litecoin använder sig av en mer minneskrävande algoritm som kallas scrypt. Dessa bägge algoritmer ställer olika krav på hårdvara, och det är därför viktigt att den mining rig som en miner använder har rätt specifikationer för att utvinna litecoin.

Förvaring av litecoin

Likt Bitcoin och många andra kryptovalutor förvaras litecoin vanligtvis i en digital plånbok. Det finns flera olika slags plånböcker, bland annat mjukvarubaserade sådana som lever på din dator eller mobila enhet, samt fysiska plånböcker i form av hårdvara. Ett annat säkert men ganska omodernt och komplext sätt att förvara litecoin är att skapa en pappersplånbok. Den senare metoden går ut på att man bland annat genererar och skriver ut en privat nyckel på en dator som inte är ansluten till internet.

Varje plånbok har privata nycklar som krävs för att skicka och ta emot mynt från din litecoin-adress. Då dessa nycklas lagras offline i en hårdvarubaserad plånbok, är de betydligt säkrare än plånböcker som är anslutna till internet. Dessa applikationsbaserade plånböcker finns att ladda ner till såväl datorer som mobila enheter. Datoranvändare kan även välja att installera Litecoin Core, vilket är ett fullfjädrat program som laddar ner hela blockkedjan utan mellanhänder.

Vad är en litecoin egentligen värd?

Alla valutor, även den svenska kronan och guldtackan, har ett värde som motsvarar det samhället tycker är dess egentliga värde. Om till exempel allt för många sedlar skulle släppas av Riksbanken, skulle värdet på den svenska kronan kort därefter störtdyka. Detta gäller för övrigt inte bara för valutor, utan även varor och tjänster blir mindre värda ju billigare och mer lättåtkomliga de är. Skaparen av Litecoin förstod redan från början att det skulle vara svårt för en ny valuta att bli erkänd på marknaden. Genom att begränsa antalet litecoins i omlopp har han dock lyckats kväva alla farhågor om överproduktion av valutan.

Det finns vissa inbyggda fördelar i Litecoin jämfört med Bitcoin. Till exempel kan Litecoin hantera fler transaktioner tack vare att det tar kortare tid att skapa ett block. Valutan har även en transaktionsavgift som är så pass låg att den knappt uppfattas. Det kostar en tusendels litecoin att genomföra en transaktion, oavsett transaktionens storlek. Detta kan jämföras med PayPals avgift på 3 procent, eller för den delen Bitcoins skenande transaktionsavgifter.

Litecoins värde har mångdubblats under 2017

Även om vi gärna vill tro att en valuta har ett konstant värde, är verkligheten naturligtvis en annan. I november 2013 20-dubblades Litecoins marknadsvärde. Sedan dess har värdet gradvis återgått till sin tidigare nivå, trots att antalet användare har ökat med tiden. I år har dock utvecklingen av Litecoins marknadsvärde överskuggat Bitcoins dito.

Varför har då Litecoins marknadsvärde mångdubblats under det gångna året? Detta kan inte förklaras av en enskild händelse, även om det ökande intresset för kryptovalutor har varit en bidragande faktor. Vissa investerare kan även vara av den åsikten att priset på bitcoin har blivit för högt, vilket har lett till att de har sökt sig till andra investeringsmöjligheter. Under årets lopp har dessutom Litecoin blivit lite enklare att köpa, tack vare att växlingssajten Coinbase har lagt till valutan i sitt utbud av kryptovalutor.

Sammanfattning

När en valuta väl har fått ett visst antal användare som har förtroende på valutan och har en tro på att den förmodligen inte kommer förlora dess värde, kan den bli en hållbar betalningsmetod. Litecoin är (likt övriga kryptovalutor) i dagsläget långt ifrån allmänt accepterad – till och med dess grundare erkänner att den har mindre än 100 000 användare. Detta kan jämföras met Bitcoin, en kryptovaluta som har knappt en halv miljon användare världen över. I takt med att de olika kryptovalutorna når en högre grad av acceptans hos den breda massan, kommer sannolikt en eller ett par av dessa – möjligtvis även Litecoin – att etableras som en erkänd digital valuta.