OmiseGO (OMG)

Omise är ett thailändskt företag som skulle kunna påstås vara sydostasiens svar på Stripe. Företaget grundades i Bangkok 2013 och har tagit fram en betalförmedlingstjänst som gör det möjligt att processa betalningar och betala räkningar. Omise verkar i såväl Thailand som Japan, Indonesien och Singapore. Under 2017 skapade företagets grundare Donnie Harinsut och Jun Hasegawa kryptovalutan OmiseGO (OMG) och höll en ICO där man fick in över 25 miljoner dollar för sin token OMG, vilken är byggd på Ethereums blockkedja.

Tack vare sin redan befintliga betaltjänst har OmiseGO lyckats ingå flera viktiga strategiska samarbeten. Ethereums medgrundare Gavin Wood och Vitalik Buterin tillhör valutans rådgivande råd, och OMG stöds även av Thailands finansministerium samt av landets riksbank. Omise planerar även att använda sin plattform OmiseGO för att komplettera sitt befintliga betalningsnätverk, vilket för närvarande används av högprofilerade företag som Alipay och McDonald’s.

OmiseGO vill förändra finansbranschen på samma sätt som man gjorde med betaltjänsten Omise. Plattformens utvecklarkit för plånböcker kan användas av andra företag för att lansera betallösningar. Plattformen utlovar lägre transaktionsavgifter i samband med att användare skickar eller tar emot pengar, genomför betalningar, växlar krypto eller fiatvaluta, köper presentkort etc. Om valutan lyckas skulle den kunna bli kryptovalutornas svar på e-plånboken PayPal.

Teamet bakom OMG

OmiseGOs ledningsteam består av fem medlemmar:

 • Jun Hasegawa, VD och medgrundare
 • Donnie Harinsut, operativ chef och medgrundare
 • Wendell Davis, produktdesigner
 • Thomas Greco, särskild rådgivare
 • Vansa Chatikavanij, verksamhetschef

Dessa personer har av Forbes pekats ut som blivande “rockstjärnor inom fintech” för sina prestationer så här långt. Till sin hjälp har ledningsteamet dessa rådgivare:

 • Joseph Poon, Lightning Networks medgrundare
 • Vitalik Buterin, Ethereums medgrundare
 • Dr. Gavin Wood, Ethereums medgrundare
 • Jae Kwon, Tendermints och Cosmos Networks skapare
 • Vlad Zamfir, forskningsledare för Ethereums uppgradering Casper
 • Martin Becze, skapare av eWASM (Ethereum Web Assembly)
 • Julian Zawistowski, Golems grundare
 • Prof. David Lee Kuo Chuen, Professor i kvantitativ finans vid Singapores Universitet för sociala vetenskaper
 • Pandia Jiang, LinkTimes grundare
 • Roger Ver, bitcoin.coms grundare

OmiseGOs token

Kryptovalutan OmiseGOs token heter OMG. I skrivande stund är OmiseGO världens 20:e största kryptovaluta sett till marknadsvärde, med ett sammanlagt värde om 979 miljoner dollar. 140 245 398 OMG finns i omlopp, vilket även motsvarar det totala antalet OMG. Tillgången på tokens är begränsad – det går inte att minea den och det kommer heller inte skapas nya i framtiden.

I samband med valutans ICO distribuerades 65% av alla mynt, medan 20% behålls av Omise för framtida verksamhetsutgifter. 10% delades ut till utvecklarteamet och 5% sattes åt sidan för airdrops till innehavare av ETH.

I september 2017 airdroppades OMG till alla ETH-adresser med ett innehav om mer än 0,1 ETH i samband med block 3988888. Dessa användare behövde inte vidta några åtgärder för att tilldelas sina OMG. Enligt OmiseGO själva var detta det enda airdrop som kommer att ske, vilket innebär att eventuella ytterligare airdrops som tillkännages är bedrägerier.

Så skiljer sig OmiseGO åt från andra kryptoprojekt

 • Personer som innehar OMG tjänar tokens för att validera transaktioner via en bevis-på-innehav-modell.
 • Alla transaktioner i OMG:s blockkedja kräver en transaktionsavgift, vilken distribueras bland valutans innehållare som en “andel”. Ju fler mynt som innehas i en plånbok desto högre avgifter får man betala.
 • OmiseGO är den första implementeringen av Plasma, en skalningslösning för Ethereum som utvecklats av Vitalik Buterin tillsammans med Joseph Phoon.
 • OmiseGO hoppas kunna lösa den flaskhals som bland annat Bitcoin har drabbats av vad gäller antalet transaktioner som nätverket kan hantera med hjälp av PLasma.
 • Projektet har ingått samarbeten med bland andra Thailands regering och McDonald’s.
 • Japan och Thailand vill skapa ett kontantlöst samhälle, och Omise har tillsammans med Vitalik Buterin haft ett möte med Thailands centralbank, där banken har visat intresse för projektet.

Slutledning

Betallösningsbranschen är såväl fragmenterad som extremt centraliserad, vilket medför säkerhetsrisker för alla inblandade. Omise, skaparen av OmiseGO, är en väletablerad betalförmedlare på de Asiatiska marknaderna som har en hög marknadsandel sett till antalet användare.

Omise har valt att stödja Ethereums nätverk och decentraliseringen genom donationer och nära band med plattformens utvecklare. Det utvecklarkit som OMG tillhandahåller tillsammans med Omises utbud av tjänster gör att man kan tillhandahålla en robust och kraftfull kombination av verktyg. Den gör det möjligt för utvecklare av OMG:s blockkedja att arbeta snabbare och enklare utan att behöva återuppfinna blockkedjan.

OmiseGO har dessutom fått stöd från ledande finansiella institut och backas upp av rådgivare som Vitalik Buterin och andra profiler inom krypovärlden. Detta gör sammantaget att OmiseGO är en konkurrenskraftig valuta i kategorin ERC-20-tokens, såväl som när det gäller decentralisering och kryptovaluta i största allmänhet.