Lista med olika kryptovalutor och korta förklaringar

A

Ardor (ARDR)

Vill göra blockkedjetekniken mer tillgänglig för företag, start-ups, banker och regeringar. Bygger på NXT-kedjan och har utvecklats vidare från den. Har exempelvis ”childchain”.

Ark (ARK)

Utvecklar blockkedjor som ska vara enkla, skalbara och flexibla utifrån användarnas behov. Detta mot utvecklare, start-ups m.fl.

ark

Augur (REP)

Byggt på Ethereum och skapar Smarta kontrakt där användarna kan gissa/förutse vad som kommer att hända inom en rad olika branscher. Augur skapades i oktober 2014 och släppte en beta-version i 2016. Läs mer om Augur här

Aeternity (AE)

(æternity) – Jobbar med smarta kontrakt med hög säkerhet och anonymitet. Dess token kan sändas mellan användarna utan att det behöver sparas on-chain.

B

Basic Attention (BAT)

Utvecklar digital marknadsföring baserad på blockkedjan. Målet är att skapa en enklare och mer kostnadseffektiv marknadsföring som både gynnar företagen och de som visar upp reklamen.

Binance Coin (BNB)

Kinesisk exchange med ett mycket stort antal kryptovalutor. Har lägre krav på identifiering än många andra.

binance

Bitcoin (BTC)

Första och största kryptovalutan. Skapades 2009 av Satoshi Nakamoto (alias) och byggs upp av blockkedjeteknik. Ett flertal kryptovalutor är utvecklade utifrån Bitcoin. Läs mer om bitcoin här.

bitcoin-logo

Bitcoin Cash (Bcash)

Skapades första augusti 2017 genom en Hard fork på Bitcoin. Den utfördes av medlemmar som ansåg att förändringar behövde ske för att göra Bitcoin till en transaktionsvaluta istället för enbart investeringsvaluta. Läs mer om Bitcoin cash här

bitcoin cash (bcash)

Bitcoin Dark

Utveckling på BItcoin med fokus på anonymitet och billiga transaktioner. I december 2017 hade över 80% av användarna av BTCD gått över till Komodo Coin – vilket även rekommenderas på BTCH officiella hemsida.

Bitcoin Gold (BTG)

Skapades genom en Hard fork på Bitcoin 23:e oktober 2017. Målet var att skapa en valuta med tydligare decentralisering än Bitcoin. Dess slogan är ”Make Bitcoin decentralized again” Läs mer om Bitcoin Gold  här

bitcoin gold

BitConnect (BCC)

(Scam) – Främst utlåningstjänst med hög förtjänst för de som lånar ut sina pengar

bitconnect

BitShares (BTS)

Exchange som hanterar ett flertal olika kryptovalutor. Valutan kallas för Bts och kan användas både för att låna pengar och skapa värde genom nätverksavgifterna. Är sedan 2014 en del av Microsoft Azure Blockchain som ett servicepack.

bitshares

Byteball Bytes (GBYTE)

Enkla betalningslösningar med extra säkerhetsfunktioner. Exempelvis dras inte beloppet förrän mottagaren är verifierad (du förlorar inte dina coins vid fel angiven adress). Det går även att skapa egna smarta kontrakt som enbart låses upp om en speciell händelse sker. Därmed kan kontrakten användas för betting, trading osv.

byte ball

Bytecoin (BCN)

Första kryptovalutan baserad på CryptoNote-tekniken. Lanserades 2012 och har stort fokus på anonymitet för köpare och säljare. Det som främst gör Bytecoin unik är att den inte är utvecklad på teknik från Bitcoin eller Ethereum.

Bytom (BTM)

Bytom bygger en ”bro” mellan fysiska och digitala världen. Vissa fysiska värden kan bli registrerade på blockkedjan och därmed skapas möjlighet till försäljning, byte, trading m.m.

bytom

C

Cardano (ADA)

Plattform för smarta kontrakt som ska erbjuda ”fler funktioner än tidigare nätverksprotokoll”. Har i grunden en vetenskaplig filosofi.

cardano

 

CIVIC (CVC)

Smidig identifieringslösning via blockkedjan. Kan delvis liknas med svenska BankID  – men utan bank som står bakom funktionen. Läs mer om Civik här

civic coin

Cryptonex (CNX)

Har målet att erbjuda växling med vilken Fiat-valuta som helst mot valfri kryptovaluta eller token. Andra transaktioner ska kunna ske med kort eller mobil och ske med mycket låg avgift. Cryptonex blir därmed ett nav som ska interageras med appar, betalkort, valutaväxling, miningpools osv.

cryptonex

D

Dash (DASH)

Dash (Digital Cash) har målet att bli den självklara valutan för mindre transaktioner mellan privatpersoner och företag. Valutan karaktäriseras av anonymitet, säkerhet, snabbhet och inte minst enkelhet. Läs mer om dash här.

dash logo

Decred (DCR)

Liknar Bitcoin i sin uppbyggnad och skapades av några utvecklare av Bitcoin. Jobbar med smidiga lösningar för överföringar mellan olika kryptovalutor, användarvänliga wallets, smarta kontrakt m.m.

decred

DigixDAO (DGD)

Handelsplattform för handel med guld. Valutans (DGX) värde motsvarar värdet på 1 gram guld. Därmed kan man snabbare och billigare handla med guld än med tidigare lösningar.

digidao

Dogecoin (DOGE)

Introducerades först som en skämtvaluta men fick egen community och ökade snart så mycket i värde att den handlas bland de 50 största valutorna gällande marketcap.

dogecoin

E

Einsteinium (EMC2)

Har som mål att skapa fonder för vetenskaplig forskning och utveckling. Via deras webbaserade wallet kan fakturor skapas, skickas och betalas. Har funktioner som minskar risken vid investering i valutan samt handelsplats för fysiska produkter.

einsteinium

Ethereum (ETH)

Blockkedjebaserat nätverk som främst skapades för hantering av ”smarta kontrakt”. Skapat av Vitalik Buterin 2013. Valutan som används inom nätverket heter Ether. Läs mer om Ethereum här.

ETHEREUM

Ethereum Classic (ETC)

År 2015 genomfördes en fork på Ethereum. Tokens tillhörande det gamla Ethereum heter Ethereum Classic medan de nya går under namnet Ethereum.

Ethereum classic

EOS (EOS)

Bygger infrastruktur för decentraliserade applikationer och karaktäriseras av skalbarhet, flexibilitet och användarvänlighet.

EOS

Ethos (ETHOS)

Har målet att göra ”kryptovalutamarknaden åtkomlig för alla”. Detta ska ske genom kunskap inom design, teknik och användarvänlighet. Ethos hjälper därmed alla att ta del av den nya ekonomin som blockkedjetekniken medför.

ethos

Exchange Union (XUC)

Plattform för handel med kryptovalutor via flera olika exchangeföretag. Dess eget mynt heter Exchange Union Coin (XUC) och ska kunna användas för minska kostnaden för transaktioner mellan olika exchange.

exchange

F

Factom (FCT)

Erbjuder lösning som skapar säker förvaring och validering av digitala och fysiska tillgångar. Genom att applicera ett märke på ett dokument kan det sedan scannas och läggas in på blockkedjan.

factom

G

GameCredits (GAME)

En universell kryptovaluta som ska kunna användas till flera miljoner olika onlinespel. Med GameCredits kan därmed både spel och ”in-game”-produkter köpas och säljas.

gamecredits

Gas (GAS)

Kryptovalutan som används inom NEO – ett öppet nätverk för smart ekonomi. Genom att utveckla NEO kan man få NEO och GAS som belöning.

NEO

Golem (GNT)

Målet är att skapa en global decentraliserad superdator som är uppbyggd på öppen källkod. Byggs upp genom att persondatorer och stora datahallar tillför datakraft. Därmed går de även att hyra ut sin kraft till de som för tillfället har behov.

golem

H

Hshare (HSR)

Har fokus på att kunna flytta värden och data mellan olika plattformar på ett enkelt och smidigt sätt. Därmed ett sätt att interagera två eller fler större blockkedjor.

hshare

I

Iconomi (ICN)

Erbjuder ”demokratisering” av fondmarknaden. Via Iconomi.net går det att köpa andelar i en rad olika fonder som investerar i kryptovalutor och ICO. Läs om förvaltarna (DAA), se utveckling och köp/sälj fondandelar. Det går även att ansöka om att bli DAA vilket gör att man får en del av avgiften som betalas av de som köper fonden. Läs mer om Iconomi här

iconomi loga

 

INS Ecosystem (INS)

Skapar system som gör det lättare för producenter att sälja direkt till konsumenter. Detta via smarta kontrakt, effektiv distrubition och dess token INS. Läs mer om INS här

ins loga

IOTA (MIOTA)

IOTA har fokus på att erbjuda säker kommunikation och betalningsmöjlighet mellan Smarta maskiner (Internet of Things). Grundades 2015 och utvecklas av IOTA Foundation som bland annat har samarbete med Volkswagen och Innogy. Läs mer om IOTO här

IOTA

J

K

Komodo (KMD)

“Skapa din egen blockkedja på några minuter”. Deras mål är att göra tekniken tillgänglig och möjlig att hantera för utvecklare oavsett kunskapsnivå eller tekniska behov.

komodo

Kyber Network (KNC)

Exchange som erbjuder snabb handel med kryptovalutor. Det går även att konvertera valutor till andra valutor samt skicka kapital till mottagare. Genom hedgelösningar kan större säkerhet skapas i investeringarna.

kyber

L

Lisk (LSK)

Skapades genom en fork på Crypti år 2016 och är en plattform för applikationer. En tydlig skillnad mot Etherium är att Lisk bygger på Javascript.

lisk

Litecoin (LTC)

Skapades med stor inspiration av Bitcoin i oktober 2011. Valutan har däremot betydligt lägre transaktionskostnad och skapar block tätare vilket resulterar i möjlighet till snabbare transaktioner. Läs mer om Litecoin här

litecoin

M

MadeSafeCoin (MAID)

Världens första autonoma internet. Skapa och publicera hemsidor, skapa mailadresser m.m.

madesafecoin

MonaCoin (MONA)

Första japanska kryptovalutan. Handlas i flera länder men är överlägset störst i Japan där ett flertal butiker accepterar valutan och det finns sociala forum uppbyggda kring den.

monacoin

Monero (XMR)

Monero skapades i april 2014 och är en decentraliserad och skalbar valuta med total anonymitet. Idag är Monero främst känd för den anonymitet som erbjuds.

monero

N

NEM (XEM)

Nätverksplattform grundad 2015 byggd på javascript. Har utvecklat ett par funktioner till blockkedjetekniken så som ”Proof-of-importance algorithm” och ”Multisignature accounts”

NEM

NEO (NEO)

Grundades 2014 och utvecklar vad de kallar för ”Smart Ekonomi” vilket är en kombination av Digitala tillgångar och Digitala identiteter.

NEO

NXT (NXT)

Lanserades 2013 av en anonym person med alias BCNext. Kryptovaluta utan mining och med proof-of-stake. Är tänkt att vara en flexibel plattform för utveckling av applikationer och finansiella tjänster. Det går även att skapa egna valutor inom systemet.

nxt

O

OmiseGo (OMG)

Ethereumbaserad finansteknologi som kan användas i digitala plånböcker (wallets) för att underlätta snabba betalningar mellan kryptovalutor och Fiatpengar.

omisego

P

PIVX (PIVX)

PIVX står för Private Instant Verified Transaction vilket även är vad erbjuds. Första kryptovalutan baserad på Proof of Stake som implementerar Zerocoinprotokollet.

pivx

Populous (PPT)

Plattform som skapar möjlighet till köp och försäljning av fakturor på blockkedjan. Skapar snabbare, billigare och bredare lösning än dagens faktoring.

popolous

Power Ledger (POWR)

Plattform där användarna kan köpa/sälja el till hushåll i sin omgivning. Därmed kan man även producera el för att sälja vidare via nätverket.

power ledger

Q

Qtum (QTUM)

Utvecklad för att hantera ”Smarta kontrakt” och decentraliserade applikationer i likhet med med Ethereum. Är däremot byggd på Bitcoins grundmodell. Siktar på att bygga broar mellan blockkedjetekniken och nuvarande affärsvärld. Fick via ICO in 15 millioner USD på fem dagar.

qtum

R

Raiden Network (RDN)

Snabb, enkel och skalbar token för överföringar mot Ethereum. Komplement till Ethereum och är kompatibel med alla ERC20-tokens.

raiden

Ripple (XRP)

Valutan som används inom RTXP (Ripple Transaction Protocol). Lanserades 2012 med målet att erbjuda säker, snabba och billiga finansiella transaktioner. Samarbetar bland annat med SEB, UBS, Santander och RBC. Läs mer om Ripple här.

ripple logo

S

SALT (SALT)

Saltlending erbjuder lån med Bitcoin eller Ether som säkerhet. Låntagaren ”låser” exempelvis 10 Ether och får ut 80% av denna summa i exempelvis USD. Därmed behöver låntagaren inte sälja innehavet för att få tillgång till kapital. Dess tokens heter Salt och behövs för att få tillgång till dess tjänster. Läs mer om SALT här.

salt

Siacoin (SC)

Sia är en molnbaserad tjänst byggd på blockkedjeteknik. Via systemet krypteras och delas dina filer upp inom nätverket vilket gör att inget företag har tillgång till filerna. Siacoin är enheten som används inom Sia.

sia

Status (SNT)

“Surfa, chata och gör säkra betalningar över en decentraliserad web”. Bygger till stor del på Ether och via Status är tanken att användare ska kunna skicka, köpa och sälja Ether men även sälja saker mot Ether.

status

Steem (STEEM)

Steemit är en social plattform där dess tokens heter Steem. Dessa får användarna genom att blogga, kommentera och utveckla plattformen. Steemit är ett privatägt företag i New York och grundades bland annat av skaparen av BitShares.

steem

Stellar (XLM)

Stellar är ett nätverksprotokoll med målet att skapa effektiva, billiga och smidiga valutaväxlingar och transaktioner. Bygger i grunden på Ripple.

stellar lumens

Stratis (STRAT)

Erbjuder en enkel och användarvänlig plattform för att utveckla appar på blockkedjan. Stratis kan vara en möjlighet att utveckla och accelerera framväxten av ett projekt på blockkedjan.

stratis

Syscoin (SYS)

Decentraliserad handelsplats där produkter kan köpas och säljas mot kryptovaluta. Användare kan lätt skapa egna butiker på Syscoin och där sälja egna produkter eller vara återförsäljare för andra.

syscoin

T

TenX (PAY)

Vill underlätta för användare av kryptovalutor att spendera och hantera dessa. Det sker primärt genom TenX-betalkort som bland annat hanterar Ether och Bitcoin. Bonus ges i dess valuta TenX Pay. Läs mer om TenX

tenx

Tether (USDT)

Valuta som underlättar transaktion från Fiat till kryptovaluta. Ska enligt dem vara säker, transparent och snabb att använda vid dessa transaktioner. En unik egenskap är att varje Tether är uppbackad med 1 enhet i vald valuta. En USDT är alltså lika mycket värd som en USD.

tether

TRON (TRX)

Ger användarna möjlighet att publicera och spara data med fokus på underhållningsindustrin. Här ska sociala plattformar, onlinecasinon, spel och underhållning serveras.

tron

U

V

Veritaseum (VERI)

Skapar en mjukvara som gör att flera finansiella tjänster ska kunna erbjudas utan inblandning av banker eller växlingskontor.

veritaseum

Vertcoin (VTC)

Kryptovaluta som har flera likheter med Bitcoin men med flera andra funktioner. Bland annat har den ”Stealth adress” samt PoW-funktion. Framförallt skiljer sig valutorna genom att Vertcoin inte ska kunna få en centraliserad mining. Det har även legat bakom en del forkar av valutan.

vertcoin

W

Walton (WTC)

Utvecklar ett komplett nätverk som ska ge tillgång till organisation, handel, kunskap m.m. för företag.

walton

Waves (WAVES)

Plattform som gör det enkelt för användarna att lansera sina egna kryptovalutor. Grundades 2016 av Alexander Ivanov.

waves

X

Z

Zcash (ZEC)

Valuta som växte fram ur projektet Zerocoin för att skapa tydligare anonymitet för de som använder Bitcoin. Alla transaktioner visas på den öppna blockkedjan men genom en funktion går det att dölja mottagare, sändare och summa. Läs mer om ZCash

zcash

Zcoin (XZC)

Skapades som en utveckling på Bitcoinprotokollet för att få större anonymitet vid transaktioner av BItcoin. Zcoin är samma sak som Zerocoin.

zcoin

På denna sida kommer vi lista top 100 kryptovalutor med korta förklaringar till vad respektive valuta har för funktionalitet och syfte.

[toc]