Dags att deklarera användning av kryptovalutor

Senast den 3 maj ska du ha deklarerat ditt intjänande och dina affärer under 2020. Om du har handlat med kryptovalutor eller använt sådana som betalmedel ska du även redovisa detta i din deklaration. Du ska nämligen betala skatt på eventuella vinster och kan också dra av förluster om du har gjort sådana.

Framför allt har den ledande kryptovalutan Bitcoin varit i fokus under det gångna året. Vissa länders skattemyndigheter har valt att betrakta kryptovalutor som just valutor. I Sverige har man dock valt att se Bitcoin och andra digitala valutor som tillgångar. Därmed ska den vinst som du gör genom att avyttra krypto beskattas med en kapitalvinstskatt om 30 %.

Att deklarera kryptovalutor fungerar likadant som när du deklarerar handel med aktier. Du ska fylla i bilaga K4 (Försäljning – Värdepapper m.m.). Redovisningen sker i samband med att du lämnar in din inkomstdeklaration för det gångna året, under avsnitt D.

Då ska du deklarera dina kryptovalutor

Som privatperson är du skyldig att deklarera dina kryptovalutor om du bland annat har:

  • sålt en kryptovaluta
  • bytt kryptovaluta mot FIAT-valutor såsom USD eller SEK
  • bytt kryptovaluta mot andra kryptovalutor
  • använt kryptovaluta som betalmedel för varor eller tjänster
  • lånat ut kryptovaluta
  • spelat på kasino eller sportspel med kryptovaluta som insats.

Om du har förlorat kryptovalutor genom att till exempel tappa bort lösenordet till en virtuell plånbok har du dock inte rätt att göra ett förlustavdrag. Detsamma gäller om dina digitala mynt har gått förlorade i samband med att en kryptobörs har hackats eller liknande.

Källa: Skatteverket