EOS

eosEOS är en blockkedjeplattform för utveckling av decentraliserade applikationer (s.k. dappar), och påminner i det hänseendet om Ethereum. EOS förenklar utvecklingen av dappar genom att tillhandahålla en uppsättning tjänster och funktioner som dessa kan använda sig av, som ett slags operativsystem.

Tanken bakom EOS är att kombinera de bästa funktionerna och löftena från flera olika tekniker för smarta kontrakt, såsom Bitcoins säkerhet och Ethereums datorstöd i en lättanvänd och väldigt skalbar plattform för decentraliserade applikationer för vanliga användare som är tänkt att stödja den kommande blockkedjeekonomin. EOS kan bli en verklig utmanare på detta område genom att sänka tröskeln för utvecklare och andra personer som är på jakt efter lösningar vilka är understödda av en blockkedja.

Allt detta låter förstås helt fantastiskt, men det som verkligen får EOS att sticka ut från den grå massan är följande två påståenden: Man försöker att helt avlägsna transaktionsavgifter och man påstår sig ha förmågan att utföra miljontals transaktioner per sekund.

Så fungerar EOS

Teamet bakom EOS har en vision om att bygga en plattform för decentraliserade blockkedjeapplikationer som på ett säkert och friktionsfritt sätt kan skala upp till tusentals transaktioner per sekund, samtidigt som de ger såväl utvecklare som entreprenörer och användare en användarvänlig upplevelse. Syftet är att tillhandahålla ett komplett operativsystem för decentraliserade appar för webben genom att tillhandahålla tjänster såsom autentisering, molnlagring och hosting av servrar.

Härnäst tittar vi närmare på några av EOS funktioner.

Funktioner för autentisering

EOS nätverk är en färdig plattform för appar, vilket gör att utvecklare får tillgång till ett fullfjädrat system för autentisering. En av nätverkets funktioner är användarkonton som är kompletta med flera tillståndsnivåer med lokalt säkrad användardata. På senare tid har EOS även släppt uppdateringar som möjliggör delad databasåtkomst mellan olika konton samt möjligheten att lagra användardata på en lokal maskin istället för på blockkedjan.

Molnbaserad lagring

Även molnbaserad lagring samt serverhosting är komponenter i EOS system. Det betyder att utvecklare kan bygga och lansera applikationer samt webbgränssnitt där såväl hosting som molnbaserad lagring och bandbredd nedströms tillhandahålls av EOS system. Vad detta gör är att det möjliggör för utvecklare att förverkliga sina idéer utan kostnader för lagring och bandbredd.

Gratis att använda

En applikation som byggts på EOS plattform kräver inte mikrobetalningar för att slutanvändaren ska kunna skicka meddelanden och utföra uppgifter av olika slag på blockkedjan. Det är istället upp till varje enskild utvecklare att avgöra hur transaktionsavgifterna (som för övrigt är väldigt låga) ska betalas. Det betyder att det står företag fritt att ta fram sina egna strategier för hur de ska tjäna pengar på sina applikationer samt huruvida användarna får tillgång till dessa utan kostnad eller ej.

Försäljning av EOS tokens

Försäljningen av EOS tokens fungerar på ett annat sätt än försäljningen av andra tokens. Förfarandet äger rum under ett helt år med start den 26 juni 2017, únder 350 distributionsperioder. I slutet av varje period distribueras det totala antalet tokens avsedda för perioden utifrån mängden ETH de bidragit med delat med det totala bidraget.

EOS tokens listas då på de flesta stora handelssajter, vilket gör att priset bestäms av marknaden. Det innebär att försäljningen är öppen för alla som är intresserade och ger samtidigt intressenter gott om tid att granska utvecklingen innan de bestämmer sig för att bidra. Detta medför att försäljningen av EOS tokens tillhör de mest lönsamma sådana och ger samtidigt denna token tid för tillväxt mellan försäljningsperioderna.

EOS tokens har i sig ingen funktion utan är endast användbara när utvecklare börjar ta fram applikationer på EOS plattform. De kommer då att behöva tokens för att generera sina specifika applikationstokens, där varje enskild applikations acceptans på EOS plattform är kopplad till en omröstning bland innehavarna av EOS tokens.

Slutledning

EOS är ett spännande projekt när det kommer till decentraliserade applikationer, s.k. dappar. Det är uppenbart att EOS försöker utmana Ethereum om förstaplatsen om att tillhandahålla den främsta plattformen för dappar. Teamet bakom EOS har visat sig vara kompetent och har stora ambitioner med omvälvande funktioner i pipelinen. Även den underliggande tekniken är intressant, och projektet har alla möjligheter att lyckas med någonting utöver det vanliga.

Det är dock så att EOS likt övriga kryptoprojekt har vissa brister. Under den tid som det tar att utveckla EOS till fullo är det dessutom inte omöjligt att Ethereum redan hunnit implementera flera av de åtgärder som krävs för att Ethereums nätverk ska kunna skalas upp. Om du tror på EOS teknik och tillväxt kan du köpa tokens via antingen projektets webbplats eller via en handelssajt för kryptovalutor.