Coinbases börsnotering förväntas bli rekordartad

Efter ett väldigt framgångsrikt år för kryptovalutan Bitcoin har det nu blivit dags för kryptobörsen Coinbase att göra entré på börsen. De blir i och med detta den första handelsplatsen för kryptovalutor att noteras och handlas på detta sätt. Börsintroduktionen förväntas ske den 14 april i år.

Coinbase är den största börsen för kryptovalutor i USA. I dagsläget handlas omkring 50 kryptovalutor på plattformen. Den största av dessa är förstås Bitcoin, en kryptovaluta vars värde har mer än fördubblats under det innevarande året. Detta har lett till att kryptomarknaden i sin helhet har fått en högre värdering. För stunden värderas marknaden till omkring 2 triljoner dollar varav Bitcoin står för ungefär halva detta marknadsvärde.

Värderingen ännu inte känd

Coinbase kommer att direktlistas på börsen istället för att genomgå en traditionell börsintroduktion. Det innebär att de nuvarande ägarna av företagets aktie kommer att konvertera dessa och göra dem tillgängliga för handel. På detta vis slipper Coinbase betala dyra avgifter till investmentbanker för att komma till börsen.Tidigare har även Spotify och andra teknikbolag valt detta sätt att notera sig.

Coinbase kommer att handlas på Nasdaq under tickern COIN. I samband med introduktionen säljer bolaget 114,9 miljoner av sina aktier direkt till allmänheten. Vilket pris aktierna kommer att säljas till är fortfarande inte känt – priset kommer offentliggöras dagarna före introduktionen.

Analytiker hävdar att Coinbase skulle kunna värderas till någonstans mellan 70 och 90 miljarder dollar. Vissa sätter dock värderingen så högt som till 100 miljarder dollar. Oavsett vilken värdering som sätts av bolaget lär trycket vara stort på aktier i samband med introduktionen.

Källa: Investor’s Business Daily