Etoro

etoroEtoro erbjuder en mycket smidig och lätthanterlig handelsplattform där investeringar kan ske i kryptovaluta, aktier, valutor, råvaror m.m. Oftast sker detta via CFD, dvs. ett derivatinstrument som följer utvecklingen på underliggande tillgång.

Det finns minst tre stora fördelar att välja Etoro som handelsplats. För det första är det en mycket ”social handelsplattform”. Du kan exempelvis följa andra investerare och kopiera deras investeringar, dela information på sociala media osv.

För det andra går det att tjäna pengar oavsett om man tror att kryptovalutan kommer gå upp eller ner. Genom att ta Sälj-positioner ökar ditt värde om kursen faller. För det tredje är största delen av plattformen på svenska.

En enkel plattform (men med många funktioner) som rekommenderas både till nybörjare och erfarna traders. Däremot inte något för daytrading på kryptovaluta då spreaden för stor för att det ska vara fördelaktigt.

Öppna konto hos Etoro!

 

Registrering

 • Gå till Etoro.com
 • Ange mailadress och vilket lösenord du vill ha till tjänsten
 • Börja handla med låtsaspengar

Att registrera sig och skapa ett konto är gratis och så fort det skett får du tillgång till samtliga tjänster på plattformen och kan handla med låtsaspengar via ett demokonto. Det är en rekommendation att testa sig fram lite med ett demokonto innan handel sker med riktiga pengar.

Etoro erbjuder ett flertal olika smidiga tjänster för att investera i kryptovaluta. Exempelvis kan man både köpa valutan samt ta Sälj-positioner (tjäna pengar på valutans uppgång respektive nergång) samt kopiera andra traders positioner.  Prova med demokontot till du känner dig bekväm och hanterar de olika grundläggande funktionerna.

Verifiering

För att skapa ett ”Verkligt” konto där handel kan ske med dina egna pengar krävs först en verifiering. Etoro är en reglerad handelsplattform och kräver därför identifiering med både ID-kort/Pass samt ett dokument som påvisar adress. Det kan exempelvis vara en telefonräkning eller elräkning. Efter att dessa har laddats upp brukar de bli verifierade inom 24 timmar och därefter kan insättning och handel ske.

Etoro – Den sociala investeringsplattformen

Det som framförallt skiljer Etoro mot andra handelsplattformar är funktionerna som gör att man interagera med andra traders. Det skapar tillgång till nyheter, åsikter, chat och inte minst möjlighet att enkelt kopiera andras investeringar.

Chat – Skriv dina tankar eller frågor kring olika marknader, tagga personer och de marknader som nämns i inlägget. Som ett inbyggt Twitter på Etoro.

Kopiera och följa andra – Via funktionen ”Kopiera personer” kan du sortera och söka upp personer som har en investeringsprofil som du tycker om. Exempelvis går det att söka efter personer som helt eller delvis har kryptovaluta i sin portfölj. Läs mer under ”Så handlar du” längre ner i denna artikel. Det går antingen att bara följa personen och läsa dess inlägg eller att även kopiera dess portfölj rakt av.

Dela på sociala media – Dela din portfölj, dina inköp eller kommentarer enkelt på Facebook, Twitter, LinkedIn eller mail.

Den sociala delen är verkligen Etoros styrka och något som gör dem unik.

etoro kopiera

Utbud av valutor

I början av 2018 erbjöd Etoro handel i 7 kryptovalutor. Det var då något sämre utbud än vissa av dess konkurrenter vilket gör att de inte får högsta betyg just på denna punkt.

Valutorna som erbjuds är Bitcoin, Bitcoin Cash, Dash, Ethereum, Litecoin och Ripple.

Etoro valutor

Insättning och uttag

Insättning och uttag till Etoro kan ske genom ett flertal olika betalningslösningar. Välj mellan betalkort, kreditkort, Paypal, Skrill, Neteller, Webmoney, Yandex, UnionPay eller banköverföring.

En nackdel är däremot att lägsta summa att sätta in är vid första inbetalning är 500 USD. För nybörjare kan det kännas som en stor summa. På kommande inbetalningar är gränsen däremot bara på 50 USD. Uttag kan som minst ske på 50 USD.

Så handlar du

Oavsett om du har erfarenhet av att handla på liknande plattformar sedan tidigare eller om du är nybörjare så bör det inte ta lång tid innan du förstår hur handeln går till. Etoro har en mycket enkel struktur och pedagogiskt upplägg.

 1. Klicka på ”Handelsmarknader”

etoro handelsplatser

 1. Välj ”Krypto” i övre menyn
 2. Klicka på den valuta du vill investera i

I detta läge kan du se information om valutan, statistik, diagram, chatflödet där den valutan nämns m.m. Med andra ord grundläggande information som kan ligga till grund för ditt beslut.

Vill du enkelt hitta denna valuta nästa gång du är in på plattformen? Klicka på den lilla pilen vänster om ”Handla” (Se bild). Där kan du markera att valutan ska finnas på din bevakningslista.

etoro handla

 1. Klicka på ”Handla”
 2. Välja SÄLJ eller KÖP samt HANDLA eller BESTÄLLNING

Genom att man både kan välja SÄLJ och KÖP går det att tjäna pengar både på uppgång eller nedgång. Denna möjlighet är en av de största fördelarna med att handla på Etoro eller liknande plattformar. Vid handel hos kryptobörser som Coinbase, Binance, Kraken osv går det enbart att tjäna pengar på kursuppgång.

”Handla” betyder att man lägger ordern direkt på gällande kurs. Med beställning kan man välja på vilken nivå som handeln ska ske. Om kursen hamnar på den nivån genomförs ordern.

Välj summa. Som minst måste 200 USD investeras i per trade.

etoro köpa dash

 1. Klicka på ”Öppen Affär”

Detta innebär att affären går igenom och att den sedan går att se under ”Portfölj”.

 1. Portfölj

Klicka på ”Portfölj” för att se aktuellt innehav. Klicka på den valuta som du vill se samtliga positioner i. Därifrån går det sedan att ändra inställningar gällande en position med att exempelvis ändra nivån på ”Take Profit”. Det går även att stänga en position genom att klicka på det röda krysset.

Stop Loss

Vid handel med kryptovaluta kan inte Stop Loss anges. Orsaken till detta anges vara ”hög volatilitet, och eftersom verkställande inte kan garanteras”

Däremot går det att välja ”Take Profit” vilket betyder att positionen stängs vid en viss förtjänst.

Hävstång?

Nej, det går inte att handla kryptovaluta med hävstång. Det är förinställt att hävstång är X1 vilket alltså betyder att någon hävstångseffekt inte kan användas.

bull bearGår det att investera på nedgång?

Ja, det går att välja SÄLJ eller KÖP. Väljs SÄLJ kommer ditt värde öka om kursen går ner och tvärtom. Väljs KÖP kommer värdet följa kursen på kryptovalutan.

Kopiera personer och fonder

En mycket uppskattad funktion hos Etoro är möjligheten att kopiera andras investeringar.

Copy Person – Personer som valt att visa upp sin portfölj offentligt (enbart med alias) kan sökas upp utifrån exempelvis marknad de investerar i, avkastning under en viss period eller hur många som kopierar personen. Därmed kan du hitta personer som har en intressant investeringsprofil och följa den personens investeringar automatiskt. Du väljer själv hur stort belopp som ska investeras och sedan kopieras personens olika investeringar.

Det kostar inget extra att kopiera och följa andra investerare. Många av de som har ett stort antal följare skriver även regelbundet om sina investeringar på chatten vilket även gör det intressant att följa hur de resonerar kring marknaden.

CopyFund – CopyFund fungerar som ”Kopiera personer” men med skillnaden att det är en fond som består av mindre delar av flera olika investerares portföljer. Varje fond presenteras utifrån hur den är ihopsatt med tillgångar, risknivå, investeringsprofil m.m.  Andelen kryptovaluta i dessa fonder är däremot generellt mycket lågt. Önskas investering främst i kryptovaluta rekommenderas fonden Crypto CopyFund

CryptoCopyFund – En fond som enbart består av olika kryptovalutor där innehavet balanseras utifrån valutans marketcap. Den ombalanseras första vardagen i varje månad. De valutor som är med i fonden är enbart de som erbjuds på Etoro.

cryptofund
Innehav Jan 2018

Avgifter

Det kostar varken att sätta in eller ta ut pengar från Etoro. De kostnader som uppkommer vid handel är Spread och Overnight Fees.

Spread kan variera något men är generellt betydligt större på kryptovalutor än på annan valutahandel. I början av 2018 var spreaden exempelvis 2% för Ethereum, 5% för Ethereum Classic och 3% på Dash.

Overnight Fees betyder att man betalar en avgift varje dygn man håller positionen. På kryptovaluta uppstår ingen avgift vid KÖP då köp sker via riktig kryptovaluta. Vid SÄLJ-positioner uppstår däremot denna mindre avgift. När en position öppnas framgår det alltid vad det kostar att hålla positionen. Det handlar däremot om en extremt liten avgift. Om exempelvis 1000 USD används på en SÄLJ-position på Ethereum kostar detta en daglig avgift på 0,03 och på helgen 0,10.

Både spread och overnight fees kan ändras över tid. Siffror tagna från januari 2018

Är Etoro dyrt?

Med en spread på 3-5% ligger Etoro betydligt högre än vad som erbjuds på kryptobörser som exempelvis Binance. Men samtidigt är det två helt olika tjänster. Etoro har copytjänster, erbjuder handel mot Fiatvaluta samt Sälj-positioner. Man får helt enkelt tillgång till helt andra funktioner och möjligheter vilket kan vara värt denna spread.

För att göra det rättvist måste alltså Etoro jämföras mot exempelvis IQ Options och i sådant fall har Etoro betydligt bättre prisnivå.

Appen

Etoro finns både på AppStore och Google Play. Appen är gratis och lika enkel att använda som hemsidan. Det kan vara en fördel att som nybörjare börja med handel via hemsidan och när man lärt sig grunderna använda appen.

Fördelar med Etoro

 • Plattform på svenska

Navigering blir extremt enkel då hela plattformen finns på svenska. Önskar man läsa villkor så finns dessa däremot bara på engelska.

 • Möjlighet att spekulera i kursnedgång

En av de största fördelarna med Etoro är att man kan ta positioner (CFD) som ökar i värde när kursen på valutan faller. Ett mycket smidigt sätt att skapa hedge på annat innehav eller tjäna pengar om man tror på långvarig nergång.

 • Kopiera andra med mer kunskap

Möjligheten att på ett enkelt sätt kopiera andras innehav lyfter även slutbetyget för Etoro. En smidig tjänst som ger kunskap och investeringsmöjligheter även för nybörjare.

 • Enklare än att handla på kryptobörser

Många tycker det är svårt att köpa kryptovaluta via Coinbase och olika kryptobörser. Att investera via Etoro är däremot otroligt enkelt. Så fort verifieringen är klar kan pengar sättas in via flera olika betalningsvägar och handel påbörjas inom någon minut.

 • Reglerat

Etoro är ett företag som är reglerat av ett flertal nationella lagar och regler.

 • Prova med demokonto

Träna på att handla med kryptovaluta utan att riskera förlora en krona.

 • Låga avgifter

De enda avgifterna som uppkommer är spread och eventuellt Overnight fee. Kostnadsmässigt ligger de på en bra nivå i jämförelse med liknande plattformar.

Nackdelar med Etoro

 • Få antal kryptovalutor

I början av 2018 fanns det enbart 7 valutor att välja på. Det är alltså inte plattformen för de som vill ha ett stort utbud och gärna söker sig till de mindre valutorna. Då rekommenderas istället Binance.

 • Högt krav på första insättning

Första insättningen måste vara på 500USD vilken kan upplevas högt för den som bara vill prova med lägre summor.

 • Högt krav på lägsta investeringsbelopp

Lägsta investeringsbelopp på kryptovaluta är 200 USD per trade. Småsparare kan uppleva det högt.

 • Hög spread

Spreaden är högre än på kryptobörser som Binance och Kraken. Det är därmed inte den bästa handelsplattformen för daytrading på just krypto.

Öppna konto hos Etoro!