Vi testar Coinbase mobilapp

Kort om Coinbase: Coinbase grundades 2012 och är idag ett av de större företagen inom valutahandel. Deras app är mycket enkel att hantera och skapar en tydlig överblick över både innehav av kryptovaluta samt dess kurshistorik. Navigeringen och hanteringen är helt klart dess styrka.

Vill man däremot ha fler funktioner som regelbundna köp, transaktionshistorik eller vissa säkerhetsinställningar behöver kontot besökas via webben.

Navigering

En fördel är att Coinbase har ”skalat av” appen gällande funktioner och navigering. Det blir därmed extremt enkelt att köpa och sälja de kryptovalutor som Coinbase erbjuder. För de som aldrig handlat med kryptovalutor kan appan rekommenderas som ett ”första steg”.

När du loggat in på appen kan du välja mellan fem alternativ:

 1. Aktuell kurs – En snabb överblick över kurserna på de erbjudna valutorna och en graf som visar prisutvecklingen under dagen. Härifrån går det även att klicka in sig på vald valuta, komma in i dess wallet och se utvecklingen under exempelvis en vecka, en månad eller ett år. Det går även att köpa/sälja valutan här.
 2. Aktuellt saldo – Sammanställning av innehav i de olika valutorna samt dess aktuella värde. Här presenteras även Eurowallet där likvida medel placeras.
 3. Köp – Snabbvägen för dig direkt vet att du vill köpa valuta.
 4. Alerts – Skapa notifieringar via mobilen om en kurs rör sig ovan eller under en angiven nivå. Det går alltså inte att lägga in Stop-Loss order men däremot att få notiser vid kursändringar över/under de nivåer man valt.
 5. Inställningar – Under inställningar kan exempelvis valuta, tidszon, telefonnummer för tvåstegsidentifiering och identifieringshandlingar ses. Det är även här man ställer in Pin-kod för appen.

Säkerhet

För att ingen ska kunna ta din telefon och enkelt logga in på appen går det skapa en säkerhetsfunktion med en fyrsiffrig PIN-kod. En rekommendation är att även ha App Locker eller liknande program på telefonen vilket skapar en ytterligare säkerhetsnivå.

När ett konto skapas behöver verifiering ske via appen eller webben. Det sker enkelt genom att exempelvis en kopia på körkortet/ID-kortet laddas upp.

Bonus

Om du bjuder in en vän att använda Coinbase via en unik länk ges en bonus både till vännen och till dig. Bonusen aktiveras när handel har skett för minst 100 USD och är då på 10 USD i Bitcoin.

Köpa och sälja valuta

Det tar inte många sekunder innan man förstår hur köp och försäljning sker via appen. Det är mycket enkelt och tydligt upplagt.

Det går både att ange hur mycket man vill köpa för eller hur mycket av valutan som ska köpas. Betalning kan ske med kort eller genom att likvida medel dras från EuroWallet. Vid försäljning kommer pengarna in på Eurowallet.

Den enda nackdelen är att man inte kan välja ”Sell All” vilket hade varit en fördel. Du bör alltså först gå till valutans wallet och notera hur mycket du vill sälja innan försäljningen påbörjas.

När du angett summa visas avgiften – vilken kan vara relativt hög vid handel med mindre belopp. Ju högre summa man köper/säljer för desto lägre procentuell del går till avgift. I november 2017 kostade det 2,99 Euro att köpa Ether för 100 Euro (dvs. ca 3% i avgift). Men man får alltid räkna med en viss avgift när kryptovalutor köps via liknande företag.

Appen vs Webben

Appen kan upplevas väldigt ”avskalad” men det är även dess styrka. Det är appen du använder för att snabbt och enkelt köpa eller sälja valutan. Önskas mer funktioner får du logga in på hemsidan.

Exempel på vad webben erbjuder som inte finns i appen:

 • Transaktionshistorik – Gå tillbaka och se hur mycket du betalade och vilken mängd kryptovaluta du köpt ett specifikt datum.
 • Rapporter – Skapa rapporter över innehavet över en vald tidsperiod
 • Tidsinställda överföringar – Månadsspara i kryptovaluta, betala räkningar eller överför till vänner regelbundet.
 • Säkerhet – Aktivera 2-stegs identifiering (säkrare inloggning)
 • Historik – Se tidigare inloggningar m.m.

Önskas ytterligare funktioner (köp- och försäljning till egenvald kurs) kan Gdax.com besökas. Det är en handelsplattform som ägs av Coinbase och därmed behöver inte någon ny användarprofil skapas för att logga in här. Här finns betydligt mer funktioner, statistik och grafer. Däremot inget för nybörjaren – som gått och väl klarar sig långt med appen.

Fördelar med appen i korthet:

 • Enkel och snabb att hantera
 • God överblick över innehavet
 • Tydlig presentation av kursutveckling
 • Fördel att Coinbase har app (många exchange har inte det)

Nackdelar i korthet

 • Begränsningar gällande regelbundna köp/sälj
 • Visar inte transaktionshistorik
 • Finns inte ”Sell All”-knapp