Bitcoin Gold

Det finns hundratals kryptovalutor som florerar på nätet, och många av dem härstammar på ett eller annat sätt från Bitcoin. Strax innan Bitcoin Cash genomförde sin förgrening tillkännagavs att ännu en förgrening skulle komma att göras. Här får du veta allt som är värt att känna till om Bitcoin Gold.

Tradingplattformar

iq option
 • Köp riktiga Bitcoins
 • Prisbelönt plattform
 • Gratis demokonto
 • Svensk plattform
binance
 • Störst utbud av valutor
 • Handla dygnet runt
 • Över 5 miljoner användare
 • Låga transaktionsavgifter
etoro
 • Handla 24/7
 • Användarvänlig plattform
 • Programvara för att kopiera topptraders
pepperstone
 • Forex och CFD Trading
 • Över 70 olika instrument
 • Minimerar dina kostnader

Tänk på att det alltid innebär en risk att satsa pengar på kryptovalutor, aktier, valutor och andra finansiella instrument. CFDs är en produkt som kan resultera i att du förlorar allt ditt satsade kaptial. Var noga med att du förstår riskerna innan du satsar.

Vad är Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold är namnet på en hård förgrening av originalversionen av Bitcoin som skedde i slutet av 2017, på block 491407. Sedan dess har dock valutan blivit en oberoende kryptovaluta. I dagsläget befinner sig drygt 16 700 000 av de maximalt 21 000 000 mynten i omlopp, och målsättningen med Bitcoin Gold (BTG) är att bli ett bättre guld än Bitcoin (BTC). Den främsta förändringen från ursprungsversionen av valutan är det nya bevis-på-arbete som används av BTG.

bitcoin gold

Eftersom Bitcoin Gold från början var en förgrening av Bitcoin, innehåller den hela Bitcoins blockkedja fram till förgreningen. Alla personer som hade ett innehav av BTC precis före förgreningen (block 491406, den 24 oktober 2017 klockan 02:17:35) hade även ett innehav av BTG direkt efter valutans förgrening. Den ursprungliga Bitcoin-blockkedjan fortsatte därefter opåverkad av detta och Bitcoin Golds blockkedja började ungefär två veckor senare (block 491407 den 12 november klockan 14:34:01) som en egen gren, vilket innebar att en ny kryptovaluta såg dagens ljus. Tekniskt sett skapades således BTG den 24 oktober men blev inte användbar förrän den 12 november.

Varför skapades Bitcoin Gold?

Medan syftet med Bitcoin Cash var att lösa det kapacitetsproblem som Bitcoin har med hjälp av större block, har Bitcoin Gold istället tagit sig an uppgiften att lösa ett annat upplevt problem med Bitcoin: den eskalerande centralisering av utvinningen av valutan som sker. Bitcoins ursprungliga version var att vem som helst skulle kunna vara med och utvinna bitcoin med hjälp av sin persondator, och på så vis tjäna lite extra pengar genom att stödja nätverket.

I takt med att Bitcoin blev en alltmer värdefull valuta, upptäckte dock vissa att utvinningen skulle kunna effektiviseras med hjälp av integrerade kretsar anpassade för syftet. Detta ledde till att ett mindre antal företag i denna nya bransch fick en oproportionerligt stor makt över valutans nätverk.

Bitcoin Gold decentraliserar utvinningen

Syftet med Bitcoin Gold var alltså att på nytt göra utvinningen av mynt till en decentraliserad process. Satoshi Nakamoto, Bitcoins grundare, var av uppfattningen att en processor var likställt en röst. Denna vision har dock krossats av en verklighet där tillverkningen och distributionen av specialiserad utrustning för utvinning av bitcoin har lett till att en minoritet mer eller mindre har fått monopol på utvinningen av mynt och Bitcoins nätverk som helhet. Grundaren av Bitcoin Gold ville därför byta ut valutans bevis-på-arbete för att förändra dessa förutsättningar.

Generellt sett krävs en så kallad hård förgrening för att en förändring av en kryptovalutas bevis-på-arbete ska kunna genomföras, vilket är just den väg man har valt att vandra med Bitcoin Gold. Valutan skapades av Jack Liao och har valt att använda Equihash för bevis-på-arbete. Equihash är en minnesintensiv algoritm som även används av ZCash. Tanken bakom denna förändring är att utvinningen av mynt ska återföras till användarna, vilka kan använda sig av processorer och grafikkort för att utvinna BTG. En betydande fördel med Equihash är att den är mer motståndskraftig mot ASIC.

Därför är motståndskraft mot ASIC betydelsefullt

ASIC är en slags integrerad krets som skiljer sig åt från en processor i det hänseende att de endast gör en enda sak, men utför denna uppgift på ett väldigt effektivt sätt. I dagsläget domineras utvinningen av bitcoin helt och hållet av dessa kretsar, vilka tillverkas av framför allt Bitfury, Bitmain och Canaan. Detta möjliggörs av att den funktion för bevis-på-arbete som används av Bitcoin (SHA256) är ganska enkel och inte kräver särskilt mycket RAM-minne.

Equihash är däremot en ganska komplex funktion som kräver en hel del RAM-minne, vilket innebär att det är mycket dyrare att ta fram applikationsspecifika integrerade kretsar (ASIC) för Equihash och att hastigheten inte kommer i närheten av den som ASIC-riggar framtagna för SHA256 kommer upp i.

Därmed utjämnas spelfältet med Equihash jämfört med SHA256, tack vare att algoritmen är mer motståndskraftig mot ASIC-riggar. Detta leder till en mer decentraliserad och demokratisk infrastruktur för myntutvinning som bättre överensstämmer med Satoshis ursprungliga version. Det är med hänsyn till detta som Bitcoin Gold har skapats.

Bitcoin Gold är inte en direkt konkurrent till Bitcoin

Man skulle kunna tro att BTG och BTC är direkta konkurrenter till varandra, men faktum är att så inte är fallet. Bitcoin Cash och B2X är konkurrerande förgreningar som använder sig av samma algoritm för bevis-på-arbete som Bitcoin (SHA256).

Bitcoin Gold å andra sidan använder sig av algoritmen Equihash, vilken inte kan lösas med hjälp av de applikationsspecifika integrerade kretsar (ASIC) som har tagits fram för utvinning av bitcoin. Detta gör att Bitcoin Gold inte konkurrerar med Bitcoin om begränsade resurser. BTG har istället en annan infrastruktur för utvinning, där vanliga grafikkort till persondatorer kan användas för att utvinna mynt.

Kritik mot Bitcoin Gold

Bitcoin Gold är ännu en hård förgrening av Bitcoin som för med sig vissa förändringar i ekosystemet. Visionen att demokratisera utvinningen av mynt är ädel och tilltalar många människor som är intresserade av kryptovalutor. Detta till trots möter valutan en hel del skepticism av vissa andra personer som är aktiva i gemenskapen.

Kritikerna motsätter sig till exempel det ovanliga sätt på vilket Bitcoin Gold lanserade sin valuta. Efter sin förgrening från Bitcoins blockkedja styrdes det nya nätverket av personerna bakom Bitcoin Gold, vilket ledde till att de kunde utvinna en större mängd mynt utan någon som helst konkurrens från omvärlden. Kritiker hävdar att detta har lett till färre mynt att utvinna för alla andra.

En större invändning mot valutan är dock det faktum att många personer i bitcoinvärlden är misstänksamma mot alla försök att dela gemenskapen. De oroar sig för att allmänheten kommer uppleva det som förvirrande att det finns flera konkurrerande versioner av Bitcoin. Andra motståndare till Bitcoin Gold menar att BTG använder sig av namnet Bitcoin på ett orätt sätt.

Teamet bakom Bitcoin Gold hävdar dock att deras projekt i det långa loppet kommer att vara positivt för Bitcoin. De hävdar att deras målsättning är att visa att Equihash är ett gångbart alternativ som algoritm för bevis-på-arbete och att detta kan övertyga BTC att gå en liknande väg. Detta verkar dock ganska långsökt med tanke på de många miljoner kronor som har investerats i utrustning för utvinning av bitcoin utifrån nu rådande förutsättningar.

Sammanfattning

Idag har Bitcoin Gold ett lägre marknadsvärde än såväl Bitcoin som Bitcoin Cash. I skrivande stund är en enhet BTG värd cirka 2 400 kronor. Med knappt 17 miljoner nya mynt i omlopp är valutan dock värd omkring 40 miljoner kronor totalt sett, vilket gör valutan till allt annat än obetydlig.

Huruvida en guldrush är att vänta eller ej återstår dock att se – det känns nämligen för tidigt att sia om denna valutas framtid. Efter sin störtdykning från valutans rekordnotering den 20 december har trenden varit svagt positiv under 2018 års första dagar. Kan en återhämtning möjligtvis vara på gång?