Ethereum

Ethereum är en öppen, blockkedje-baserad och distribuerad datorplattform som underlättar skapandet av decentraliserade applikationer. Ethereum föreslogs för första gången i en vitbok 2013 publicerad Vitalik Buterin, en rysk-kanadensisk programmerare och researcher av kryptovalutor. Utvecklingen av plattformen tog plats ett år senare tack vare en crowdfunding som tog plats i juli-augusti 2014.

Tradingplattformar

iq option
  • Köp riktiga Bitcoins
  • Prisbelönt plattform
  • Gratis demokonto
  • Svensk plattform
binance
  • Störst utbud av valutor
  • Handla dygnet runt
  • Över 5 miljoner användare
  • Låga transaktionsavgifter
etoro
  • Handla 24/7
  • Användarvänlig plattform
  • Programvara för att kopiera topptraders
pepperstone
  • Forex och CFD Trading
  • Över 70 olika instrument
  • Minimerar dina kostnader

Certifikat

  • Placera Ether-certifikat på ISK
  • Följ kursen utan att äga egna
  • Snabbt, smidigt och säkert!

Köp och sälj Ethereum här

coinbase
  • Köp Ethereum snabbt
  • Betala med kort
  • Köp Ethereum för 100 dollar och få 10 dollar gratis
coinmana
  • Enkelt att handla
  • Låga transaktionsavgifter
  • Populär plattform
  • Flera betalningsalternativ

Tänk på att det alltid innebär en risk att satsa pengar på kryptovalutor, aktier, valutor och andra finansiella instrument. CFDs är en produkt som kan resultera i att du förlorar allt ditt satsade kaptial. Var noga med att du förstår riskerna innan du satsar.

Den första versionen av Ethereum, version 1, gick live 30 juli 2015. Sen dess har Ethereum uppgraderats två gånger och är nu version 2. Idag är Ethereum den näst största kryptovalutan efter Bitcoin med mer än 20,000,000,000 dollar i cirkulation.

Historia

Vitalik Buterin var en skribent åt Bitcoin Magazine och mycket involverad i Bitcoins community. Han ansåg att Bitcoin behövde implementera ett skriptspråk för utveckling av applikationer; Buterin hade nämligen upptäckt möjligheterna med decentraliserade applikationer i blockkedje-system. Problemet med att programmera decentraliserade applikationer är att det har krävt stora kunskaper inom kodning, kryptografi och matematik, vilket har begränsat dess utveckling. Genom att göra en plattform baserat på blockkedjor med lämpliga utvecklingsverktyg, d.v.s. skriptspråk, kan man underlätta arbetet och låta utvecklingen blomstra, men någon måste bara skapa plattformen först.

När Vitalik Buterin försökte få med sig Bitcoins community för att skapa en sådan plattform ovanpå Bitcoin fick han inte något gensvar. Han bestämde sig istället att arbeta på en helt ny plattform, Ethereum. Han började skriva en vitbok där han förklarade bland annat hur Ethereum skulle fungera och vilka möjligheter decentraliserade applikationer hade. Vitboken publicerades under 2013 och bara ett år senare fick han ihop tillräckligt med pengar för att skapa ett team och börja programmera plattformen.

Den första versionen av Ethereum, version 1 – Frontier, släpptes den 30 juli 2015. Nästa version kom 2016, Ethereum version 2 med kodnamnet Homestead, och samma år skedde en annan stor händelse för Ethereum. En hackare hade hittat ett säkerhetsproblem i koden hos det decentraliserade autonoma företaget The Dao och genom det lyckats stjäla 3,6 miljoner Ether (benämningen på Ethereums valuta) vilket då motsvarade 50 miljoner dollar. En del av Ethereums community ansåg att man skulle hårdkoda tillbaka deras pengar medan några var av en annan åsikt. Konflikten slutade med att Ethereum delades upp i två olika separata kryptovalutor, en som aldrig mer skulle ändra koden i Ethereum (av moraliska skäl), Ethereum classic, och en som kommer fortsätta släppa uppgraderingar. Båda dessa valutor är bland de tio största kryptovalutor idag.

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum är likt Bitcoin på många sätt och likaså är den också olik Bitcoin på många sätt. Vi kommer inte gå igenom Ethereum särskilt ingående men vi kommer gå in tillräckligt för att läsaren ska förstå konceptet av Ethereum, steg för steg.

  • Ether och Gas
    Ethereums valuta heter Ether, du kommer säkert också stöta på ordet Gas, vilket är Ethereums transaktionskostnader och även drivmedel för smartkontrakt (vilket kommer förklaras senare i texten). När du gör en transaktion betalar du 5 gas per byte data transaktionen innehåller. I Smartkontrakt (som också är beroende av transaktioner) betalar man oftast 1 gas per “computational step” beräkningen kräver, men mer gas kan tillkomma vid tyngre beräkningar. En Gas är idag 1/100,000 Ether.
  • Ethereums blockkedja
    Precis som i Bitcoin sparar ethereum alla transaktioner i en blockkedja på varje nod i nätverket. Skillnaden är att i Ethereum sparar man också senaste stadiet av alla konton, d.v.s hur mycket Ether det finns på respektive konto, som man gör på traditionella konton.
  • Konton
    I Ethereum finns det två typer av konton, den först är vad som benämns i Etheruems vitbok som ett externt ägt konto. Det är ett konto som kan ägs av en privatperson eller grupp och den kontrolleras genom en privat nyckel på samma sätt som Bitcoin. Den andra typen av konto benämns som Kontraktkonto, denna typ av konto styrs av en kontraktkod.
  • Smartkontrakt
    Smartkontrakt är huvudkonceptet med hela Ethereum. Ett smartkontrakt är ett skript med kod som drivs av Gas. Vem som helst kan skapa ett Smartkontrakt men inte vem som helst kan redigera det. När ett smartkontrakt skapas får man välja vem eller vilka användare som får redigera koden (alternativet “ingen” alls).Så vad exakt kan man göra med ett smartkontrakt egentligen? Eftersom smartkontrakt är kod som körs på Ethereum virtual machine eller EVM som det heter – det decentraliserade nätverket som drivs av miners fungerar som en virtuell dator som kör en massa kod (en virtuell dator är en dator utan en exakt geografisk lokalisering) – är smartkontraktet med andra ord decentraliserat. Så i med att möjligheten för vad man kan koda är i princip obegränsad är också möjligheten av vilka decentraliserade applikationer man kan skapa obegränsat, nästan i alla fall. Koden körs nämligen på Gas och hur mycket datorkraft som kan läggas ned på programmet beror hur mycket som finns tillgängligt. Smartkontraktets tillgängliga Gas kan öka genom att konton(användare eller andra smartkontrakt) skickar in transaktioner till smartkontraktets kontraktkonto.

Så varför decentraliserade applikationer?
Det finns många fördelar med decentraliserade applikationer. Till exempel om man använder sig av molnlagring så måste man förlita sig på företaget som äger servarna hanterar din information rätt, med en decentraliserad applikation kan din information krypteras och decentraliseras vilket gör den oläsbar för alla förutom du.

En annan fördel är att all kod körs decentraliserat och vilket gör det inte finns någon direkt plats Hackare kan angripa, med andra ord är det mycket säkrare än traditionella program förutsatt att inte smartkontraktet i fråga inte har kryphål som Hackare kan missbruka.

Lär dig mer om Ethereum