Deklira –  Deklarationstjänst för kryptovalutor

Deklira är en svensk webbtjänst som skapar komplett underlag för K4-blanketten till inkomstdeklarationen. I dagsläget (2018) har de två tjänster. Den ena är för sammanställning av värdepappershandel och den andra för sammanställning av kryptohandel.

Vilket problem löser Deklira?

Att deklarera handel med kryptovalutor är inte lätt. Det finns flera orsaker till det. Framförallt handlar det om att denna handel sker på helt andra sätt än vid klassisk värdepappershandel. Kryptovaluta kan handlas i par (exempelvis ETH/XRP) samt avyttras genom exempelvis köp av varor.

Men oavsett hur kryptovalutorna avyttras så ska denna transaktion ligga till grund för de uppgifter som lämnas in på K4. Det är denna sammanställning som Deklira hjälper till med.

Så fungerar det:

  • Skapa kompatibla filer

Hos Coinbase, Kraken, Binance osv går det att ladda hem orderhistorik via CSV-filer. Det är filer som tydligt sammanställer transaktionerna och som sedan kan laddas upp till Deklira via deras hemsida.

Har handel enbart skett från en handelsplats kan dessa direkt skickas in. Har handel skett på flera olika handelsplatser finns en fördel att först sammanställa allt på Cointracking.info. Därifrån går det att få ut en komplett CSV-fil som är kompatibel med Dekliras system.

  • Bekräftelse

När filerna har laddats upp skickas ett bekräftelsemail ut av Deklira. Det tar sedan maximalt 48 timmar innan ännu ett mail skickas ut. I detta finns en länk samt en kod. Följ länken och ange koden för att kunna ladda hem ditt preliminära resultat.

  • Få gratis resultat – eller betala för kompletta filer

Att använda tjänsten är helt gratis så länge du enbart vill veta hur mycket kapitalvinst du behöver betala / få tillbaka. Gratisinformationen räcker däremot inte för att fylla i K4-blanketten.

Vill du ha filer som presenterar en sammanställning över alla transaktioner samt en sru-fil som kan laddas upp direkt på Skatteverkets hemsida (via E-tjänsten) måste en avgift betalas. År 2018 var avgiften 399 kr. Detta beställs via en länk i det mail som skickas ut när uträkningarna är klara.

Åsikter om Deklira

”Själva tjänsten var hur smidigt som helst och får betyget 5+/5 men det tog ett tag innan jag klurade ut hur jag skulle kunna skapa filer som fungerade i deras system” / Vår egen recension – Se recension här

”Var skeptiskt från början, men man behöver inte betala någonting för att få totalsumman på hur mycket man har betalat och sålt för så körde jag på. Numrena stämde för övrigt exakt precis” / Diskussionstråd på Flashback.

Internetvalutan (nyhetssida) skriver att tjänsten exempelvis kan användas om man ”vill vara helt säker på att du räknat rätt”. Detta med tanke på att tjänsten är att gratis att använda så länge som enbart totalsumman ska presenteras. Har du gjort alla beräkningar själv kan tjänsten alltså ge en gratis dubbelkoll.

Läs även vårat test av Deklira här  (Uppe  7/1)