Välja plattform för CFD-handel

CFD-handel innebär att du investerar i kontrakt som följer underliggande tillgångs utveckling. Det är ett alternativ mot att köpa riktig kryptovaluta och två tydliga fördelar är att du kan ta Sälj-positioner (kontraktet ökar i värdet om kryptovalutans värde faller) samt investera med hävstång.

Det går att genomföra CFD-handel mot en mängd olika underliggande tillgångar så som aktier, index och råvaror. Denna artikel kommer däremot fokusera enbart på CFD-handel med kryptovalutor.

Eftersom det finns ett stort antal aktörer som erbjuder CFD-handel med kryptovaluta presenterar vi här några saker att tänka på i val av plattform.

Kortfattat – Välj handelsplats som…

  • erbjuder handel med de kryptovalutor du främst är intresserad av
  • erbjuder nivåer på insättning, uttag och köp i nivåer som passar dig
  • har låga avgifter och låg spread

Hävstång

hävstångEn fördel med CFD-handel är att man kan välja handla med hävstång. Det innebär därmed att kursändringar i underliggande tillgången skapar större värdeförändring i ditt kontrakt. Därmed går det att få stora vinster även med tillgångar som generellt har små värdeförändringar.

Samtidigt innebär det en förhöjd risk. Är hävstången x10 innebär det att förlusten kan bli tio gånger större än om investering skett utan hävstång. Ibland nämns det att handel med CFD är riskfyllt. Det man då syftar på är den förhöjda risken med hävstång. Att handla med CFD är annars lika säkert (om inte mer säkert) som att handla riktig kryptovaluta.

Om hävstångsfunktion erbjuds kan det ske med valbar hävstång (exempelvis x5, x10, x50, x100) eller med fast hävstång dvs. att all handel sker till samma hävstång. En del aktörer erbjuder däremot inte hävstång.

Köp – CFD eller riktig kryptovaluta

En säljposition består alltid av en CFD. Vid köp kan däremot vissa handelsplatser erbjuda handel i riktig kryptovaluta. Det finns två fördelar med det. Köper du riktig kryptovaluta kan du ha möjligheten att skicka den till andra handelsplatser om så önskas. Dessutom uppstår ingen overnight fee eftersom det enbart uppstår på CFD.

Språk på sidan

Det finns ett flertal mäklare som har webbplatser på svenska. Ska däremot avtal och villkor läsas kan dessa i vissa fall vara på engelska. En del finns däremot enbart på engelska, franska och andra större språk.

plus500 app
App från Plus 500

App?

Kommer du enbart att sitta vid din dator och genomföra handel? Eller uppskattar du en enkel app att följa kursutvecklingen på? En snabb koll på Google Play eller AppStore visar om det finns app och vilket betyg appen fått av tidigare användare.

Välj bara certifierade mäklare

Välj enbart certifierade mäklare som därmed står under viss tillsyn och kontroll. Något annat bör aldrig vara ett alternativ.

Videoguider

Som nybörjare kan det vara tryggt att se på videoguider som pedagogiskt visar hur handeln sker. Därmed kan man följa dessa guider och handla via demokonto till man känner sig trygg. Sök på Youtube och se vilka plattformar som gett ut egna guider.

Avgift vid handel

avgifterVilka avgifter som uppkommer, och inte minst nivån på dessa, skiljer sig rejält mellan olika aktörer. Det kan liknas med hur olika aktiemäklare har olika prisnivåer som därmed är anpassade utifrån olika målgrupper.

Fast avgift – När en position öppnas kan en avgift tas ut som är en procentuell del av summan. I februari 2018 tog exempelvis IQ Option ut 3,5 % i avgift vid positionsöppning.

Spread – Hos alla aktörer finns en spread, dvs. skillnaden mellan köp och säljnivå. Om du öppnar en position på 1000 kr och sedan stänger denna sekunden efter så kanske du får ut 980 kr. Förutsatt att inte någon fast avgift finns visar detta att handel har skett med spread på 2 %.

Overnight Fee – Generellt brukar overnight fee på CFD vara 2-3 % på årsbasis. Detta kan däremot vara något högre vid handel med krypto. Det är i alla fall den minsta kostnaden i sammanhanget. Fokusera främst på att hitta en låg spread.

Tips: Var uppmärksam på vilken spread som ges vid CFD-handel med kryptovaluta. Det finns handelsplatser som har spread på 10-20 %. Är det en spread på 20 % måste värdet gå upp lika mycket för att du ska få tillbaka riskerat belopp.

 Lägsta belopp för insättning och handel

Vill du investera minst 10 000 kr kan du välja mellan ett stort antal handelsplatser. Men handlar det om hundralappar upp till någon tusenlapp kan det skapa begränsningar gällande både insättning, uttag och handel.

Det finns exempelvis handelsplatser där lägsta insättning är 500USD och att kommande insättningar måste vara på minst 50USD medan andra har lägsta insättning på 10 Euro.

Detsamma gäller vid handel där vissa handelsplatser accepterar att positioner öppnas för motsvarande 10 – 20 kr medan andra kräver minst 1500 kr.

Insättningsmöjligheter

Insättningsmöjligheterna brukar ofta vara väldigt många och det är ytterst sällan att detta är avgörande i val av handelsplats. Så länge du vill sätta in pengar via banköverföring eller kortbetalning ska det inte vara något problem. Vill du absolut göra överföring via Neteller eller Paypal bör du däremot kontrollera insättningsmöjligheter först.

Demokonto

Det är mycket vanligt att demokonton erbjuds. Därmed kan du registrera dig med mailadress och sedan direkt prova tjänsten med låtsaspengar. Har du ingen erfarenhet av handel med CFD sedan tidigare är det en stark rekommendation så du lär dig tjänsten och hur handeln sker.

Stop Loss

kursrasMed Stop Loss menas att du kan ange en nivå som du vill köpa/sälja kontrakten på. En bevakning ligger på kursen och när den når en förutbestämd nivå sker en öppning av en position alternativt att öppen position stängs.

Här finns det flera alternativ. Vissa har inte denna funktion alls, andra har enbart vid köp och vissa har Stop Loss både vid köp och sälj (öppning och stängning av position).

Funktionen är mycket fördelaktig då man inte behöver bevaka marknaden lika mycket och kan begränsa sina förluster eller ta hem vinst vid snabba uppgångar.

Glidande Stop Loss – Med glidande Stop Loss menas att det inte är en specifik kurs som är trigger utan istället en kursrörelse, exempelvis en rekylrörelse på ett visst antal procent/kronor.

Utbud

En nackdel med CFD-handel med kryptovaluta är att utbudet är betydligt mindre än om handel sker med riktig kryptovaluta. På exempelvis Binance går det att handla med över 100 olika valutor. Det kan jämföras med handelsplatser som har CFD-handel där 5 – 20 kryptovalutor kan handlas.

Önskas handel med ett par specifika kryptovalutor kan en jämförelse behöva ske mellan de olika handelsplatserna. Ett alternativ att handel ske med olika valutor på olika handelsplatser.

Etoro valutor
Urval av valutor hos Etoro

Fasta förfallotider

En sak som skiljer optioner mot CFD är att optioner har fasta förfallotider. Men det förekommer även med CFD vilket därmed betyder att positionen automatiskt stängs denna tid. Finns inte fasta förfallotider kan du behålla din position öppen så länge du vill.

Copyfunktion

På en del handelsplatser (exempelvis Etoro) går det att kopiera andra personers investeringar. Därmed kommer innehavet ändras utifrån hur den personen ändrar sitt innehav. Genom att leta upp duktiga traders kan man alltså ta del av dess uppgång. Ett smidigt sätt för de som inte i första hand vill genomföra egen handel.