Tesla stoppar Bitcoin – läge för Altcoins?

Tidigare i veckan gick Teslas grundare Elon Musk ut på Twitter med orden: ”Tesla stoppar Bitcoin som betalmedel för bilköp”. Detta gjorde att kryptovalutan sjönk med nästan 20% i värde på ett dygn. Musk fortsatte sin Tweet med att fördöma BTC för dess miljöförstöring och energislukning men hävdade samtidigt att bilföretaget ”inte kommer sälja av sitt nuvarande Bitcoin-innehav”.

Elon Musks Twitter-inlägg på torsdagen

Experternas teorier

Efter Musks inlägg började spekulationerna kring multimiljardärens agenda florera. Många tror att det här är en klassisk ”Elon-charad” och ännu ett försök att försöka skjuta upp sin favorit Dogecoin. Medan andra hävdar att Tesla måste försöka förhindra kryptovalutornas uppköp av datorkomponenter då det konkurrerar kraftigt med bilföretagets produktion av de populära elfordonen.

Dagen efter, på fredagen, gick han även ut med ännu en kort Tweet som löd (översatt): ”Arbeta med Doge-utvecklare för att förbättra effektiviteten i systemtransaktionerna. Potentiellt lovande.” Detta spädde på ryktena om Elons planer att ”skjuta Dogecoin till månen” – en term som används flitigt för att beskriva den populära kryptovalutans senaste framgångar.

Möjlig uppsving för miljömärkta alternativ

Samtidigt som Bitcoins värde slog i botten så fick andra, mer hållbara miljöalternativ, en uppsving – däribland Cardano och Polkadot. I och med Elons stora inflytande på kryptomarknaden så kan detta bli en vändning för de mer ”svanenmärkta” Altcoinsen. Det har länge diskuterats huruvida Bitcoin är en stor miljöbov eller ej och därför har många konkurrerande valutor (som ofta befinner sig på Ethereums nätverk) passat på att marknadsföra sig som ”en miljövänligare krypto”.

Är det bra att Tesla stoppar Bitcoin? Kommentera gärna!