Ripple

Ripple är centraliserad kryptovaluta och betalningsprotokoll som för det mesta används av banker som en valutaväxling och betalningstjänst mellan banker. Ripple släpptes 2012 under samarbete mellan Arthur Britto, David Schwarz och Chris larsen. De ville skapa ett betalningsprotokoll som skulle göra transaktioner mellan banker omedelbara och billigare än traditionella lösningar.

Tradingplattformar

plus500
  • Ledande plattformen 2018
  • RIPPLE (XRP) CFD
  • Full koll med stop loss & trailing stop
plus500
  • Exklusiv tillgång till central tradingplattform via Kryptovalutor.se
  • Trada Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple, IOTA etc.
etoro
  • Handla 24/7
  • Användarvänlig plattform
  • Programvara för att kopiera topptraders

Certifikat

  • Placera Bitcoin-certifikat på ISK
  • Följ bitcoinkursen utan att äga egna
  • Snabbt, smidigt och säkert!

Köp och sälj Bitcoin här

coinbase
  • Köp Bitcoin snabbt
  • Betala med kort
  • Köp Bitcoins för 100 dollar och få 10 dollar gratis
coinmana
  • Enkelt att handla
  • Låga transaktionsavgifter
  • Populär plattform
  • Flera betalningsalternativ

Tänk på att det alltid innebär en risk att satsa pengar på kryptovalutor, aktier, valutor och andra finansiella instrument. CFDs är en produkt som kan resultera i att du förlorar allt ditt satsade kaptial. Var noga med att du förstår riskerna innan du satsar.

Idag är Ripple den tredje största kryptovalutan och ett flertal banker har redan infört och börjat använda deras lösning. Några av dessa banker är Bank of America Merrill Lynch, Canadian Imperial Bank of Commerce, Mitsubishi UFJ Financial Group, Royal Bank of Canada, Santander, Standard Chartered, UniCredit, Westpac Banking Corporation och ca. 80% av Japans banker.

Ripples historia

Ripples föregångare gick under namnet Ripplepay. Den började utvecklas så tidigt som 2004 av Ryan Fugger. Hans tanke var att skapa ett Lets (förkortning för Local Exchange Trading Systems, på svenska ungefär Lokalt Utbytes Handels System), ett decentraliserat system som skulle låta individer och grupper skapa egna valutor på ett enkelt sätt.

Inspirerad av Ryan Fuggers Ripplepay konceptualiserades 2011 ett nytt system av Jed Mccaleb och började utvecklas av Arthur Britto och David Schwarz. Deras koncept var en kryptovaluta där transaktioner verifierades genom konsensus i nätverkets noder istället för tekniken Proof-of-work, som bland annat används i Bitcoin. Under augusti 2012 gick Chris Larsen, skaparen av företagen E-loan och Prosper, med i teamet. Efter det vände sig teamet till Fugger som gick med på att låta dem använda hans system. I september samma år skapade teamet företaget OpenCoin Inc och började utveckla betalningsprotokollet Ripple Transaction Protocol (RTXP), ett protokoll som gjorde transaktioner snabbare och billigare än traditionella lösningar. 2013 bytte OpenCoin Inc. namn till Ripple Labs Inc.

Hur fungerar Ripple?

Ripple fungerar mycket likt ett medeltida sätt att skicka pengar, och det är därför bra att förstå det innan man försöker förstå Ripple.

Systemet heter Hawala och har funnits primärt i Mellanöstern, Afrikas horn, norra Afrika och den indiska Subkontinenten, ända sen 800-talet. Systemet fungerar på följande sätt: säg att medeltida Christian vill skicka pengar till Sebastian, men de bor väldigt långt ifrån varandra. Då kan de vända sig till Hawala, Christian ger sina pengar till en agent A, som finns där han bor och säger att pengarna är till Sebastian. När Sebastian går till agent B hos sig kan han ta ut exakt lika mycket pengar där. Inga pengar skickas och detta fungerar eftersom både Christian och Sebastian litar på respektive agent och agenterna litar på varandra. Då slipper de skicka pengar med Nordpost eller liknande opålitliga postoperatörer.

Ripple fungerar som Hawala systemet fast istället för agenter så finns det Gateways. Gateways är en person eller organisation som användare av ripple kan använda för att sätta in eller ta ut pengar ur.

Tänk dig att en bank göra en transaktion till en annan bank genom Ripple. Bank 1 litar på Gateway 1, Gateway 1 litar på Gateway 2 och bank 2 litar på Gateway 2. Då kan de genomföra transaktionen genom Bank 1 ger pengar i sin egen valuta till Gateway 1, Gateway 1 skickar motsvarande XRP (Ripples valuta) till Gateway 2 och Gateway 2 ger pengar i önskad valuta till Bank 2. Om det skulle vara så att Gateway 1 inte litar på Gateway 2 kan de vända sig till en tredje gateway de båda litar på och använda den som mellanhand. Antalet mellanhänder behöver dock inte vara en, det kan vara flera gateways.

Intervju med Ripples VD