Del 18 – Test av Deklira

”Mindre krångel – Mer pengar över till dig”

 Det är vad deklarationstjänsten Deklira lovar. En tjänst som vänder sig till småsparare oavsett om personen valt att handla med aktier, andra värdepapper eller kryptovalutor. Men blir det mindre krångel och är det värt ca 399 kr att få hjälp med deklaration av kryptohandel? Jag testar.

Stora förhoppningar

Min tanke var från början att själv fylla i en K4-blankett utifrån de transaktioner jag gjort under 2017. Med tanke på att jag började handla med krypto i november handlar det ju inte mängder av transaktioner. Hade de enbart varit handel FIAT-KRYPTO så hade det inte heller varit så svårt. Men all handel på exempelvis Binance sker ju i par och dessutom har jag ju avyttrat krypto genom varuköp (inköp på webhallen). Det krånglar till det hela rätt mycket.

När jag läste om Deklira var därför min första tanke att 399kr skulle vara en helt acceptabelt pris för att få hjälp med sammanställningen av allt. Kan redan nu säga att förhoppningarna infriades – men det var ändå inte lika enkelt som jag först trodde.

1 – ”Vi tar emot dina transaktioner”

Första steget är att skicka in en Excel-fil eller CSV-fil. Så jag kopierade alla transaktioner på Bitpanda, Binance, Kraken osv. och la in ett excelark. Ett unikt ark för varje handelsplats. Redan här kändes det som att något var fel. För de olika handelsplatserna presenterade transaktionerna på olika sätt och hur Deklira snabbt skulle kunna sammanställa denna data var över mitt förstånd.

Min känsla var rätt. Så gick det inte heller att göra…Samtliga transaktioner var tvungna att vara exakt lika sammanställda. Förstås…

I mailkontakt fick jag tips om att använda Cointrackinfo och sammanställa alla transaktioner där. Därifrån skulle jag skapa en CSV-fil som sedan Deklira kunde hantera. Är det på någon punkt som Deklira får sämre betyg på så är det just här. De som är väl insatta i krypto vet säkert att man ska gå den vägen – men inte glada amatörer. Jag saknar helt enkelt information på Dekliras hemsida. I detta fall en guide om hur jag borde gått till väga.

tumme nerPå Cointrackinfo hittade jag exempelvis denna information när jag ville veta hur CSV-filer enklast skapas och importeras.

Denna information borde Deklira ”kopiera” och använda sig av. Helst av allt skulle de ha en tjänst där jag kan ladda upp alla mina CSV-filer direkt från handelsplatserna utan att först behöva sammanställa dem på Cointrackinfo.

Att använda cointrackinfo var relativt enkelt och efter 15 minuter hade jag importerat CSV-filer från en rad handelsplatser och exporterat en fil som sedan kunde skickas in till Deklira.

2- ”Jobbet ligger hos oss”

Enligt hemsidan lovar de resultatet levererat inom 48 timmar. Jag skickade in sent på en fredagskväll för att kolla om de även håller vad de lovar under helgen. Ja – söndagsmorgon kom resultatet på mailen. En deklarationstjänst bör absolut ha helgöppet och inte minst sista helgen före att deklarationen ska vara inne. Detta ger dem ett extrapoäng.

3 – ”Du får resultatet – helt gratis”

tumme uppDet resultat som skickas ut, helt gratis, är summan av kapitalvinstskatten. Jag valde att få samtliga uppgifter (399 kr), vilka kan laddas upp till Skatteverket, men det går alltså att prova tjänsten gratis. Det gillar jag verkligen.

Vi leker med tanken att jag vill hålla nere kostnaderna för att fylla i min K4-blankett. Jag kanske bara har ett par transaktioner att fylla i. Men så känner jag mig osäker på om det verkligen skett korrekt. Genom att ladda upp uppgifterna till Deklira, och beställa en gratis uträkning, kan jag jämföra deras resultat mot mitt eget. Även här får de tummen upp.

4 – ”Tillgång till alla transaktioner”

tumme uppFör 399 kr ges en fullständig fil som kan laddas upp till Skatteverket (förutsatt att man deklarerar digitalt) Det följer även med en Excel-fil med sammanställning på alla transaktioner. Det enda jag saknar på den blanketten är en summering så man direkt ser hur stor vinst som skett under året och hur stort belopp i kapitalskatt som ska betalas. Men alla transaktioner finns där och kan sedan överföras manuellt till en K4.

Men vilken kurs används?

När Deklira räknar ut omkostnadsbelopp utgår de ifrån en databas med dagliga växelkurser för kryptovalutor mot SEK. Det är alltså denna kurs de räknar med när exempelvis ett byte i par sker mellan ETH och DASH. Men det är ju inte med säkerhet den kursen som i praktiken användes i handeln. Med tanke på den stora volatiliteten kan detta innebära att den kurs som används vid uträkning av omkostnadsbeloppet kan vara långt högre/lägre än vad som användes exakt när transaktionen genomfördes. Enligt Deklira får denna kurs ändå användas när K4 ska skapas.

Mitt betyg

Jag ger tjänsten som Deklira erbjuder 4/5. Själva tjänsten var hur smidigt som helst och får betyget 5+/5 men det tog ett tag innan jag klurade ut hur jag skulle kunna skapa filer som fungerade i deras system. Delvis fick jag hjälp via mail men guider på hemsidan hade självklart varit önskvärt.

Eftersom det är så många frågor kring hur kryptovalutor ska deklareras vore också en utökad FAQ lämplig. Frågor och svar som enbart har fokus på vad som ska deklareras och hur man kan göra för att detta ska ske enkelt. Själv sökte jag information hos Skatteverket, Trijo (svensk kryptobörs som snart öppnar) samt i Facebookforum.

Deklira har potential att bli ”den kompletta tjänsten för alla som vill ha hjälp att deklarera kryptovalutor”. Men med tanke på att ett stort antal personer inte har en aning om vad en CSV-fil är så borde de hålla kunden mer i handen och leda dem fram i processen till en färdigifylld K4. Ska bli spännande att se hur tjänsten utvecklas till nästa år.