Kinesiska pyramidspelet Plus Token gör exit-scam med tillgångar värderade till runt 3 miljarder dollar

Många som varit i kryptosfären ett tag kommer säkert ihåg pyramidspelet BitConnect och dess uppmärksammade exit-scam.

Nu har ytterligare en exit-scam skett, denna gång från det kinesiska projektet Plus Token. Plus Token startades mitten av 2018 och var likt BitConnect en plattform som lovade investerare orealistiska avkastningar. Plus Token erbjöd samtliga investerare en månatlig avkastning på 6 – 18 procent på alla kryptovalutor som sattes in på plattformen. Precis som BitConnect hävdade man att man kunde generera denna avkastning med hjälp av tradingbottar som dagligen genererade god avkastning.

Runt 27:e juni i år började användare av plattformen i Kina, Sydkorea och Japan att rapportera att de inte längre kunde begära uttag av sina tillgångar från plattformen. Kort därefter rapporterades det i kinesisk media att sex stycken kinesiska medborgare hade arresterats på den lilla ön Vanuatu i sydvästra Stilla havet för att ha drivit internetbedrägeri. Det visade sig kort därefter att dessa sex var teamet bakom Plus Token.

Med hjälp av analyser av pengaflöden ut och in från Plus Tokens plånböcker har kryptoanalytiker kunnat spåra att runt 3 till 3,5 miljarder dollar i kryptovalutor var i Plus Tokens ägo.

Är Bitcoins senaste kursfall relaterat till exit-scammen?

Baserat på de flödesanalyser som har gjorts började Bitcoins, Ether och EOS att flyttas från projektets plånböcker i början av juli, det vill säga kort efter att de ansvariga arresterades. Detta implicerar att det är långt fler involverade i bedrägeriet än de sex personer som arresterats.

Totalt har över 1 000 Bitcoin skickats till kryptobörserna Bittrex och Huobi. Det har även rapporterats att runt 100 Bitcoin har sålts på daglig basis hos Binance sedan kryptovalutorna började flyttas från de ursprungliga plånböckerna.

Kryptobörser tenderar att vara relativt snabba när det gäller att svartlista plånböcker och stoppa pågående bedrägerier – men i detta fall har Plus Token-bedragarna lyckats att sälja av massvis med kryptovaluta då exit-scammen först på senare tid blivit känd på bred front. Detta beror på att kinesiska myndigheter inte gått ut med offentlig information eller informerat kryptobörser på grund av att kryptobörser är illegala i Kina.

Plus Tokens försäljningar kan således vara en av anledningarna till senaste veckans prisras där Bitcoin tappade från 11 400 dollar i måndags ner till i skrivande stund 10 100 dollar.