Del 27 – Att dricksa krypto…

För två veckor såg jag det för första gången. Sen dess har jag sett fenomenet på bloggportaler, Twitter och Telegram. Det handlar om att ”dricksa” krypto. Personligen tycker jag det är ett lysande sätt att göra krypto mer användarvänligt och samtidigt skapa en funktion jag länge saknat inom social media.

Första gången jag såg funktionen med dricks var på bloggportalen Steemit. Helt plötsligt var det en läsare som aktiverade boten Smartbot genom att bara skriva en kommentar med ”tip (mittanvändarnamn) (summa).

Eftersom hennes användarnamn var kopplat till hennes Smartcashkonto så behövde hon inte göra någon krånglig överföring för att ge mig en mindre summa. Hon bara skrev en mening så dricksade hon mig direkt. En dricks som därmed var låst till mitt användarkonto på bloggportalen. Så även om alla såg vad som hände så kunde ingen ta min dricks.

I det här fallet skapade jag en smartcashwallet och kunde ta emot mina smartcash, som jag sedan dricksade vidare till andra på bloggplattformen.

Telegram och Twitter

Andra gången jag mötte cryptodricks var på Telegram. I flera Telegramgrupper gav admin (i alla fall var det så jag fattade det) dricks till de som hjälpte andra, ställde relevanta frågor och drev gruppen framåt. En liten belöning för gott arbete helt enkelt.

Häromdagen fick jag även veta att TRON skapat en liknande funktion på Twitter. Exakt hur den fungerar vet jag inte men grundidén skulle uppenbarligen var densamma, att bara genom att skriva ett kommando ge lite dricks till någon annan.

PayPal finns redan på Facebook?

Egentligen är fenomenet inte helt nytt. Redan i slutet av förra året publicerades det nyheter kring att Paypal hade ett samarbete med Facebook och att amerikanska invånare därmed kunde skicka och ta emot pengar med PayPal via messenger. Jag har däremot inte sett något liknande på svenska eller europeiska marknaden. Dessutom känns kryptovarianten betydligt enklare att hantera.

Framtiden?

Jag tror definitivt att dricks på sociala medier är framtiden. Att jag ger 10-20 öre i dricks när jag läser en rolig kommentar eller kanske till och med  1 krona (fast i crypto) när någon publicerar en bra artikel. Poängen är att det inte behöver handla om stora belopp. Bara i Sverige finns bloggare och kända twitterprofiler med över 100 000 följare. Om varje person gav 10 öre i dricks i veckan skulle det bli närmare 40 000 kr per månad. Kan vi till och med se bloggar som inte längre prioriterar att blogga om butiker och produkter (sponsrade inlägg om och om igen) och istället satsar på riktigt bra kvalité eftersom det blir mer lönsamt?

Vi kan ju se lite av den inriktningen redan med bloggare som lägger ut Swishnummer och bankkontonummer i slutet av sin blogg för att få in pengar för att ”kunna fortsätta blogga”. Men orkar du ta fram mobilen och swisha? Dessutom kan du inte vara anonym då…

Visst vore det enklare att bara lägga en kommentar med ett kommando som ger dricks. Det är en tjänst som växer fram allt mer inom krypto och något vi absolut kommer få se mer av.

/ Björn – helt utan någon kryptodricks inkopplad på bloggen