Del 4 – ”Mind the gap” – Volatilitet är bara förnamnet


Innan jag går in allt för mycket på veckans kurshändelser så vill jag rekommendera Alessio Rastanis Youtubekanal. Jag gillar honom framförallt för att han inte har en bestämd åsikt om det är köp eller säljläge – utan gör en klinisk teknisk analys med genomsnittsvärden i grunden.

En linje som han ofta återkommer till är ”medelvärdet senaste 21 dagarna”. Kortfattat så menar han (vilket känns logiskt att hålla med om) att ju längre det är mellan dagskursen och medelvärdet desto större chans/risk är det att man får se en rekyl. Han liknar det med ett gummiband som dras ut. Ju längre man drar desto större är risken att det går av. Här ovan visas en bild där avståndet mellan dagskursen på Bitcoin (när den var på 10 600 USD) och dess 21-dagars medelvärde.

Självklart kan kursen stabilisera sig där uppe vilket i så fall skulle göra att medelvärdet ”kommer ikapp” och skillnaden blir mindre. Även här kan gummibandet tas fram som exempel, för håller det under längre tid blir det utsträckt och minskar risken för att gå sönder.

Jag sammanfattar det med ett citat från brittiska tunnelbanan – ”Mind the gap”.

Som daytrader finns det säkert stora fördelar med dessa snabba svängningar – men jag följer hellre hans råd och köper in mig när ”gapet” är mindre. Vad som hände efter denna topp vet ni redan…

Här är ett av hans senaste inlägg ”Can Bitcoin Hold on to 10.000 Level”

Jag gör även en egen liten amatöranalys på de valutor jag har mest innehav i (samt Bitcoin). Det har helt klart varit en rusning i valutorna senaste veckan som sedan resulterade i en stark rekyl. Beroende på var man ser att rusningen började kan analysen byggas upp på olika sätt. Så jag gör två linjer. Ena bryter vid 25:e november och den andra vid 28:e.

Bitcoin

Hur stod kursen i Bitcoin emot månadsutvecklingen i övrigt? Den övre linjen korsar kursen den 28:e, dvs precis innan den extremt starka uppgången. Som högst stod den i ca 11 620 USD för att sedan falla som mest till 9450 USD. Ett fall på ca 18%. Nu har den visserligen återhämtat sig något men hamnar ändå under den övre linjen. Dras istället linjen så att den går igenom kursen den 25:e ligger utvecklingen inom månadens trend.

dash

Ser vi nu på Dash (där jag har större innehav i och större intresse av) så ser utvecklingen rätt annorlunda ut. Oavsett när man anser att ”rusningen” började så ligger dagens kurs över detta. Betyder det att risken för fall är större? Kanske – kanske inte. Men exakt i dagsläget så är nog ”The gap” större på Dash än på Bitcoin. Toppen på Dash inföll 30:e oktober på 799 USD och föll sedan ner som mest till 709. Ett fall på ca 11%. Dessutom har valutan återhämtat sig snabbare än Bitcoin om man ser på värdeutvecklingen. Det är lite intressant med tanke på att market cap är större på Bitcoin (vilket brukar generera i lägre volatilitet) och att många fortfarande ser Dash som en ”altcoin” (gillar inte helt utrycket).

SALT

SALT är en liten ”skitvaluta” i jämförelse med Dash och Bitcoin. Det är tveksamt om det går att dra någon större slutsats av utvecklingen men jag har två iakttagelser. För det första – de små valutorna skakas om när de stora skakas om. Det är en sak som är säker. För det andra – volatiliteten är enorm.

Precis innan Bitcoin började falla var mitt innehav värt 220 Euro, bara någon timme snare 175 Euro. Dagen efter upp på inköpspris 200 Euro och så har det hållit på. Den 29:e november låg toppen på ca 4,50 och fallet gick till ca 3,50. Ner 22% – men sen upp igen…

Jag kommer att sälja innehavet men det har inget med utvecklingen att göra. Återkommer om det i nästa inlägg.

AKTUELLT INNEHAV:
Det som skett sedan senast är att jag köpt Ether för 500 Euro. I likhet med inköpet av Dash handlar det om att kunna göra inköp i andra valutor där ingångsvägen är via Ether eller Bitcoin. Eftersom det är så dyrt att skicka Bitcoin så får det blir Ether.

Andelar Värde (euro)
Likvid 900 400
BTC 0,01322 109
Dash 1,66815 105
LTC 1,62027 115
SALT 56,90069 202
ETH 1,26095 454

Valutavärde: 1933 euro
Värdeökning sen 13/11-2017: 16,65%