3 (möjliga) anledningar till att kryptomarknaderna störtdök under veckan

2,5 biljoner kronor försvann på bara 36 timmar.

Veckans kryptomarknadskrasch utplånade pappersbaserade förmögenheter och fick sannolikt magarna att vända sig ut och in på nya investerare som givit sig in på marknaden.

Även om en frenesi har rått på marknaden under de senaste månaderna – då majoriteten av de olika mynten nått rekordhöjder samtidigt som marknadsvärdet för de kryptovalutor med lite teknisk utveckling (Dogecoin) och nischade affärsmöjligheter (Dentacoin) översteg 8,5 miljarder kronor – började nedgången under tisdagen.

Faktum är att nedgången var substantiell. De flesta stora kryptovalutorna sjönk fram till onsdagen med tvåsiffriga procentsatser. De två mest populära kryptovalutorna (vilka även är de två största räknat efter marknadsvärde), bitcoin och ethereum, sjönk under de psykologiska prisnivåer som de under det senaste året överstigit – 10 000 respektive 1 000 dollar.

Även XRP, kryptovalutan från uppstartsföretaget Ripple Inc., tappade nästan 50 procent av sitt värde under tisdagen, efter en månadslång tjurrusning. Som alltid gav sig kryptoentusiaster ut på sociala medier för att förkunna att nedgången faktiskt medförde ett köpläge.

Andra, som inte har hållit ut genom upp- och nedgångarna under de senaste 4+ åren, och som genom sin panikförsäljning kanske till och med har varit en bidragande anledning till att marknaderna sjunkit så pass mycket, kanske undrar vad som just hände.

Och i takt med att marknaderna under onsdagen började återta en del av det som gått förlorat, är det nu svårt att säga någonting med klarhet, men det är flera olika händelser som tillsammans förmodas ha lett till röda siffror under de senaste dagarna.

Regleringarnas bittra eftersmak

Den överlägset mest förekommande förklaringen är att den hårda inställning som myndigheterna i Kina och på sistone även Sydkorea har fått många investerare att fly.

Kina även tidigare fått marknaderna att sjunka. Till exempel sjönk marknaden omedelbart efter att den kinesiska centralbanken 2013 förbjudit betalningsleverantörer från att samarbeta med växlingssajter för bitcoin.

Och även om det förekom visst gnäll och gny på marknaden i september då Kina förbjud initiala mynterbjudanden och bestämde sig för att stänga ner landets kryptoväxlingssajter, har marknaden för handel med kryptovalutor signifikant diversifierats, vilket gjort att marknaderna behövde betydligt mindre tid att återhämta sig från detta.

Mer nyligen har dock lagstiftare i Sydkorea under hela månaden slagit ner på kryptobranschen, då bankernas förhållande till kryptoväxling noga har granskats och investerare har riskerat böter för sina anonyma handelskonton, varav det senare förhållandet avslöjades under måndagen.

Alla nyheter om strikt lagstiftning kommer “ytterligare trycka på nackdelarna”, enligt Lanre Sarumi, VD på Riskbone – en leverantör av riskhanteringssystem – och även VD på Leveltradingfield, som har tagit fram ett spel som gör det möjligt för folk att spela på bitcoins framtida pris.

Och Michael Graham, analytiker vid Canaccord Genuity – en investmentbank i New York, har i samma anda uttryckt att lagstiftarnas hot har “hjälpt folk att skapa ett mer försiktigt berättande som på sätt och vis föder sig självt.”

Terminsaffärer påverkar

Den andra – och kanske mest intressanta på grund av att den är motsägelsefull – förklaringen är att betydligt fler tekniska människor numera är en del av marknaderna för kryptovalutor, och att det enligt Sarumi har skett en demografisk skiftning som kan förvärra nedgången.

Även om intresset för kryptovalutor av dessa sofistikerade investerare generellt sett har betraktats som en fördelaktig utveckling, kan deras användning av komplexa marknadsverktyg ha en inverkan på det pris som många i kryptobranschen, särskilt nya investerare, kanske inte ser som positivt.

Till exempel menar Sarumi att mer erfarna investerare “sätter sina utlösare för stoploss på stödnivåer”.

En stop loss är en order som görs hos en märklare för att sälja en tillgång när den når ett visst pris. Om ett större antal investerare har lagt in dessa ordrar vid ungefär samma pris, och priset sedan dyker under denna siffra, utförs dessa säljordrar omedelbart utan efterfrågan på andra sidan. Denna försäljning kan trigga andra att paniksälja, eftersom de tror att marknaden kraschar.

Sarumi hävdar vidare att “Så fort dessa nivåer nås, svämmas marknaden över av stoppordrar som skapar ett ytterligare negativt tryck.”

Dessutom betraktas införandet av bitcoin-terminer på Cboe och CME den gångna månaden med optimism, som ett tecken på att branschen mognar, men de terminsaffärer som löpte ut under veckan var en källa till oro.

Eftersom dessa terminsprodukter är så pass nya, och utvecklingen av derivat är nyckeln till kryptomarknadernas mognad, blev vissa “oroliga över den första utgången”, enligt Graham. “Om vi kan ta oss igenom några stängningar, kommer det ingjuta mod hos folk” i kryptovärlden.

Därför finns det ännu inte ett särskilt stort antal institutionella investerare som hoppar in och kan göra marknaden mer stabil.

Växlingssajter stängs ner

Det ökade intresset för kryptovalutor har även utgjort en belastning för marknadens infrastruktur.

“I princip alla företag i branschen har ett inflöde av nya användare … och det har påverkat de flesta företag,” menar Nejc Kodric, VD på Bitstamp, en kryptoväxlingssajt som har funnits sedan 2011.

För det första har flera växlingssajter slutat ta emot nya användare. Till exempel drog Bitfinex i december månad ner gardinen för registreringar av nya konton “i ett försök att bevara handeln, supporten och verifieringen av vår befintliga, långsiktiga användarbas”, skrev företaget i ett blogginlägg under den gångna veckan. I fredags meddelade de att de öppnat upp för nya registreringar igen.

Dessutom svävade många användare av den amerikanska kryptoväxlingssajten Kraken i osäkerhet när en mjukvaruuppgradering som var tänkt att ta två timmar varade i nästan två dagar, vilket påverkade handeln under samma tidsperiod.

Även om de flesta förstår att ekosystemet fortfarande är nytt, och därmed mer benäget att drabbas av problem, oroas många så fort marknadens infrastruktur går ner.

Som ytterligare bränsle på elden meddelade BitConnect att man skulle stänga ner sin plattform för utlåning och växling, vilket fick företagets BCC-mynt att dyka och åtminstone tillfälligt förhindra innehavarna från att kunna ta ut sina pengar.

Graham refererade till investerares instinkt under de senaste dagarna att sälja eller åtminstone hålla sig på sidolinjen då han sa följande: “Lägg ihop allt detta och det är enkelt att skapa ett narrativ där marknaden är överhettad och i behov av ett avbrott.”

Källa: https://www.coindesk.com/three-possible-reasons-the-crypto-markets-tanked-this-week/