94 av de 100 främsta blockchain-projekten bygger på Ethereum

Enligt youtubern och kryptovalutaforskaren Kevin Rooke hyser Ethereum-gemenskapen redan idag fler än 250 000 utvecklare, och 94 av de 100 främsta blockchain-projekten har lanserats på Ethereums nätverk.

“Du kan helt enkelt inte bygga utmärkta applikationer och produkter utan en stor utvecklarbas i ryggen. Men idag har Ethereum omkring 250 000 utvecklare som bygger på dess plattform. Branschen är fortfarande relativt liten och därför är 250 000 en chockerande siffra. Ethereums utvecklingsramverk kallas Truffle och har redan fler än 500 000 nedladdningar, och trots prisfallet 2018 har intresset för utvecklingen fortsatt att öka”, sa Rooke.

Kan andra decentraliserade applikationsprotokoll mäta sig?

Den stora massan av kryptovalutor och tokens förutom betalningsinriktade blockchain-nätverk såsom Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin och Ripple bygger på Ethereums protokoll. Även Tron, den 10:e största kryptovalutan på den globala marknaden med ett marknadsvärde på 3,4 miljarder dollar, bygger på Ethereums standard ERC20 (även om valutan för närvarande håller på att migreras till en oberoende blockkedja).

VeChain, ett kinesiskt IoT-blockchainnätverk värt 2 miljarder dollar, Ontology med ett marknadsvärde på 1 miljard dollar, sydkoreanska ICON med ett marknadsvärde på 900 miljoner dollar, samt det 850 miljoner dollar värda blockchain-projektet Zilliqa är bara några exempel på stora blockchain-projekt som för närvarande existerar på Ethereums nätverk.

Under det senaste året har alternativa blockchain-protokoll dykt upp, vars syfte är att tävla mot Ethereum och utvecklas till den ledande decentraliserade applikationsplattformen. EOS, NEO, Qtum, Cardano och ICON har fått betydande marknadsvärden och en stor plats på den globala marknaden, och deras fokus ligger på decentraliserade applikationer.

EOS, som alltså bygger på Ethereums nätverk, skrapade ihop 4 miljarder dollar i historiens största initiala mynterbjudande (ICO). Detta skedde med stöd från personer som miljardären och investeraren Mike Novogratz. Endast NEO, Qtum och Cardano tillhör de 100 främst blockchain-projekten i världen och är decentraliserade applikationsprotokoll byggda från grunden, med en genuin vision om att bli det ledande blockchain-protokollet.

Rooke underströk att det inte längre krävs mycket kapital för att komma igång med att skapa ett stort blockchain-projekt, i synnerhet när det gäller decentraliserade applikationer. Ethereums fulla potential kan endast uppvisas genom framgångsrika decentraliserade appar (“DAppar”), och om utvecklarna lämnar Ethereums protokoll, trots dess sofistikerade arkitektur och teknik, kommer Ethereums nätverk att förlora sitt värde.

Därför har Ethereum enligt Rooke redan vunnit tävlingen om att bli den ledande plattformen för smarta kontrakt inom kryptobranschen. Han tillade följande: “Hur skaffar du utvecklare ingen använder din plattform? Hur använder du din plattform när du inte har utvecklare som bygger den underliggande infrastruktur som gör det enkelt att lansera applikationer? På vissa sätt kan pengar kickstarta processen, men i dagens kryptobransch har alla pengar, inklusive Ethereum, så det eliminerar den konkurrensfördelen.”

EOS-gemenskapen

EOS Foundation har redan inlett sitt försök att forma en levande gemenskap genom hackathons med värdefulla möjligheter och belöningar värde flera miljoner dollar. Andra blockchain-projekt kommer sannolikt göra detsamma för att tävla med Ethereum. Men för närvarande fortsätter Ethereum att vara den dominanta plattformen för smarta kontrakt.

Källa: https://www.ccn.com/94-out-of-top-100-blockchain-projects-are-built-on-ethereum/