Apple intresserar sig för kryptovalutor

I en intervju med CNN Business medgav Apples ”Vice President of Apple Pay” att Apple håller koll på kryptovalutor och att bolaget tror att kryptovalutor har en intressant potential på lång sikt.

Detta uttalande kommer i samma veva som Apple precis har lanserat ett eget kreditkort i samarbete med Goldman Sachs och Mastercard. Kreditkortet är det första projektet Apple har genomfört inom konsumentfinanssektorn sedan Apple Pay lanserades i oktober 2014. Det genomförs ungefär en miljard transaktioner via Apple Pay per månad.

Tidigare i år släppte även en av Apples största konkurrenter inom smartphonesegmentet, Samsung, olika telefonmodeller med stöd för Ethereum (och därmed ERC-20 tokens) samt Bitcoin.

Kryptovalutor ett möjligt nytt intäktsområde?

Apple har i många år försökt att diversifiera sina intäktskällor då det säljs allt färre iPhones och MacBooks. En vertikal Apple har fokuserat allt mer på är försäljning av tjänster och digitala produkter såsom Apple Music och snart stundande Apple Arcade och Apple TV+.

Satsningen på det egna kreditkortet kan vara ett tecken på att man vill utvidga utbudet mer inom konsumentekonomiska produkter. Det är inte helt omöjligt att vi kan se Apple lansera någon slags produkt relaterat till kryptovalutor i framtiden, framförallt med tanke på att deras största konkurrent Samsung redan är aktiv inom segmentet.

Stora tech-bolag visar alltmer större intresse för kryptovalutor

En av årets största nyheter inom kryptovalutor har helt klart varit Facebooks planer på att lansera sin egen kryptovaluta Libra. Projektet har blivit mycket uppmärksammat och har framförallt fått diverse lagstiftare att vakna till liv.

Sedan tidigare har även betalningsleverantören Square lanserat sin egen handelsplats för Bitcoin genom sin Square Cash app. Jack Dorsey, som både grundat Square och Twitter, är en stor förespråkare för Bitcoin och det har ryktats flertalet gånger att Twitter tänkt integrera Bitcoinbetalningar i sin platform.

En satsning på kryptovalutor hade varit en enorm framgång för kryptovalutor

Om Apple gör slag av sina planer och lanserar en produkt eller tjänst inom kryptovalutor så hade det varit en enorm framgång för kryptosektorn. Apple är i skrivande stund världens andra största bolag sett till marknadskapitalisering. En sådan satsning hade givit hela branschen en helt ny form av legitimitet och signalvärdet av att Apple tar sig an krypto hade varit skyhögt.