Bitcoin kommer inte kollapsa likt Lehman, enligt Singapores centralbanks fintech-chef

Fintech-chefen på Singapores centralbank ser inte framför sig ett scenario där bitcoin skulle trigga igång en global ekonomisk härdsmälta lik 2008 års finanskris då investmentbanken Lehman Brothers kollapsade.

I en intervju med Channel News Asia uttryckte Sopnendu Mohanty, chef för finansiell teknik vid Singapores centralbank, att bitcoin inte kommer orsaka en global finanskris i händelse av en priskollaps. Centralbankschefen insisterade på att lagstiftare världen över “börjar ta hela kryptovalutamarknaden på allvar”, och insinuerade att myndigheterna kommer kliva in med regleringar när bitcoinmarknaderna fortsätter växa globalt.

Han sa följande: “Vi vet exakt när vi ska ingripa, baserat på marknadens storlek och efterfrågan och transaktionsvolymen, och vi kommer komma in vid rätt tidpunkt. Så jag är inte särskilt oroad över någon större ekonomisk kris.”

Mohanty pekade specifikt på lagstiftning kring konsumentskydd för att ta itu med “hajpen” kring kryptovalutamarknaderna.

Singapore har länge setts som ett framåtriktat land när det gäller teknik och har kommit att bli ett globalt fintech-nav. Genom sin centralbank har man på sistone haft en hel del att säga om kryptovalutor, blockchain-teknik och ICO:er (initiala mynterbjudanden).

Efter att under årens lopp i stort sett ha hållit händerna borta decentraliserade kryptovalutor såsom bitcoin, varnade Singapores centralbank under december månad allmänheten för att investera i kryptovalutor, vid en tidpunkt då priset för en bitcoin låg på en rekordhöjd nära 20 000 dollar.

I oktober insisterade chefen för Singapores centralbank, Ravi Menon, på att bitcoin i sig i egenskap av kryptovaluta inte behövde övervakas. Menon menade att lagstiftarnas fokus borde ligga på användandet av kryptovalutor för att finansiera illegala aktiviteter. “Så de [reglerande] kraven gäller aktiviteten kring kryptovalutor, snarare än själva kryptovalutan”, sa Menon då.

Dessutom hävdade han att kryptovalutor har ett bredare användningsområde utöver deras användning som ett värdebevis. Han sa att “Om den [gränsöverskridande betalningen] gick genom en blockkedja med hjälp av kryptovalutor, skulle det ge vissa fördelar. Detta borde vara frågan, snarare än huruvida bitcoins eller ether går upp i värde eller ej”.

Efter att ha utfärdat ett offentligt råd i augusti där allmänheten ombetts att iaktta försiktighet vad gäller investeringar i initiala mynterbjudanden (ICO:er), släppte centralbanken i november officiella riktlinjer för de som lanserar ICO:er.

Källa: https://www.ccn.com/bitcoin-wont-lehman-collapse-singapore-central-bank-fintech-chief/