Bitcoin upp nästan 40 % på mindre än 15 timmar – men varför?

Under fredagen började Bitcoin att minst sagt att röra på sig.

Vid lunchtid påbörjades en mindre kursrörelse från runt $7450 upp till $7630 för att därefter runt 17:00 påbörja en galen rusning som slutade på $10 350 ett par timmar senare.

Bitcoin steg totalt nästan $3000 på mindre än 15 timmar vilket resulterade i en procentuell ökning på 39 % – vilket är den största enskilda kursrörelsen för Bitcoin sedan 2011.

Så då är givetvis frågan – vad var det som gjorde att kursen steg så pass mycket?

Kina gör en tvärvändning och vill nu använda blockchainteknologi

Kina har minst sagt en komplex relation till kryptovalutor och blockchainteknologi.

Sedan tidigare har den kinesiska regimen varit oerhört negativt inställda och man förbjöd bland annat mining av kryptovalutor, handel med kryptovalutor och att inga kryptobörser fick verka i landet.

Nu verkar dock den kommunistiska regimen ha vänt blad. I fredags rapporterade kinesisk stadsmedia att president Xi uttalat sig om att blockchain är ett viktigt framsteg för innovation.

Han berömde vidare blockchain som en teknologi som kan leda fram till många framsteg inom finans, utbildning, sjukvård, livsmedel med mera. Dagen efter uttalandet antog kinesiska kommunistpartiet en ny blockchainlag som blir aktuell redan den första januari 2020.

Men då är frågan – var det kinesiska traders som pumpade upp Bitcoin nästan 40 % på grund av Xis utspel om Blockchain?

Enligt den kinesiska kryptoanalytikern Dovey Wan så är anledningen snarare att det var västerländska – och inte kinesiska – investerare som drev upp priset som en överreaktion på nyheten om Kinas nya intresse av blockchain och kryptovalutor. Som bevis för sitt antagande menade hon på att priset på Tether/USDT inte hade någon premium mellan kinesiska och internationella marknader likväl att pumpen på allvar först startade när USA vaknade upp.

En annan kryptoanalytiker, Alex Krüger, påvisade även i en rad tweets att sökningar på kinesiska sökmotorn Baidu hade skjutit i höjden för blockchain men att sökvolymen för Bitcoin hade fortsatt att vara relativt låg. Likväl påvisade han att mycket av sökvolymerna väl kom på plats efter att själva pumpen hade skett – dvs. att sökningarna var ett resultat av prisökningen och inte tvärtom.

Masslikvideringar av positioner med hävstång

En annan potentiell förklaring (antingen i korrelation med Kinanyheterna, eller helt separat för sig) är att massvis med korta/blankade positioner blev likviderade på en rad derivatshandelsplattformar likt BitMex. Enbart hos BitMex blev totalt blankade positioner värda $150 miljoner dollar likviderade under den gigantiska prisökningen.

Denna ”short squeeze” resulterade i att de som hade aktiva korta/blankade positioner var tvungna att köpa tillbaka sina positioner illa kvickt – något som oftast kan resultera i en signifikant prisökning väldigt snabbt.

Så vad hände egentligen? Var det nyheterna från Kina eller omfattande marknadsmanipulation för att likvidera blankare? Lämna gärna din synpunkt i kommentarsfältet nedan!