Telegram – ytterligare ett projekt som får problem med SEC

USA:s Securities and Exchange Commission (SEC) är onekligen på krigsstigen när det kommer till kryptoprojekt.

Så fort Facebook gick ut med nyheten om Libra så var SEC snabba med att ifrågasätta projektet och att kräva in mer information. SEC tvingade slutligen Facebook att genomgå en hearing i september för att besvara de frågeställningar SEC hade gällande projektet.

Den en gång oerhört populära chattappen Kik har också haft omfattande duster med SEC – så pass omfattande att de valde att släcka ner sin chattapplikation för att bestrida SEC och försvara sitt kryptovalutaprojekt KIN.

Ett av senaste årens storprojekt, EOS, har också haft sin beskärda del av problem med SEC. Projektet fick totalt ihop 4,1 miljarder dollar genom sin årslånga ICO. I slutet av september enades SEC och bolaget bakom EOS, Block.ONE, om en förlikning på totalt 24 miljoner dollar.

Nu är det dags för SEC att sätta tänderna i Telegrams ICO som totalt samlade ihop 1,7 miljarder dollar.

Telegram – en olaglig ICO?

SEC gick den 11:e oktober ut med en pressrelease om att de hade skickat in en stämningsansökning samt ansökt om förbud för Telegram att fortsätta med sitt kryptonätverk hos en federal domstol på Manhattan i New York. SEC menar på att Telegrams ICO för dess nätverk TON och de tokens som används inom nätverket (GRAM) är en oregistrerad och olaglig försäljning av digitala tokens.

Som svar på SEC:s stämningsansökning så skickade Telegram in en motfordran till domstolen i New York. I motfordran bad de domstolen om att ignorera SEC:s ansökning då de ansåg att deras token inte alls skulle klassas som ett värdepapper (och därmed inte anses utgöra en olaglig försäljning inom SEC:s ramverk), utan istället som en valuta eller en utility token.

Oavsett hur domstolen väljer att besluta om ärendet så har SEC:s attack mot Telegram redan gett resultat.

Telegram gick i veckan ut med att lanseringen av TON-nätverket kommer att försenas drastiskt och att det tidigare lanseringsdatumet om den 30:e oktober inte längre är aktuellt – nu är lanseringen framflyttad ett halvår tills den 30:e april 2020.

Investeringen i Telegrams ICO för TON var villkorad mot en lansering av nätverket 30:e oktober – så det finns en risk att Telegram kan förlora stora summor pengar på grund av investerare som drar sig ur projektet på grund av problemen med SEC.