BitMEXs kundlista på vift och flash crash hos Deribit och Coinbase Pro

Det har minst sagt varit en händelserik vecka på kryptobörsfronten. BitMEX, världens största derivatbörs för handel av Bitcoin, gjorde i veckan en dundertabbe då man råkade offentliggöra tusentals av sina kunders e-postadresser. Kort därefter såg det ut som att BitMEXs officiella Twitterkonto hade hackats då det först dök upp en tweet med texten ”Hacked” för att ett par minuter senare efterföljas av ”Take your BTC and run. Last day for withdrawals”.

Enligt flertalet utlåtanden så verkar det dock som att BitMEXs konto inte blev hackat utan att den BitMEX-anställde som blev sparkad på grund av schabblet med den läckta kunddatan passade på att ställa till med lite extra problem innan han fick lämna bolaget.

BitMEX har sedan incidenten gått ut med rekommendationen att kunder vars e-postadress finns med i den läckta datan bör byta sin e-postadress hos alla andra kryptobörser kunden handlar kryptovalutor på.

Deribit ersätter kunder med 1,3 miljoner dollar på grund av en uträkningsbugg

Den holländska kryptoderivatbörsen Deribit hade likt BitMEX en minst sagt händelserik vecka. I torsdags uppstod ett fel i den mjukvara som räknar ut referenspriset för derivatprodukterna vilket fick till följd att en flash crash skedde för Bitcoin från 9 150 dollar ner till 7 720 dollar. I samband med denna omfattande kursrörelse likviderades massivs med kunders positioner.

Deribit valde i slutändan att hosta upp runt 150 BTC (ca 1,3 miljoner dollar i skrivande stund) för att ersätta de kunder som drabbades av uträkningsfelet och de efterföljande problemen.

Coinbase Pro också påverkad

En timme före problemen skedde hos Deribit uppstod det även hos Coinbase Pro en flash crash från $9 260 ner till $9 055 på några ynka minuter. Enligt många traders på Coinbase Pro så exekverades heller inte plattformens stop-loss ordrar som är tänkta att skydda traders positioner.

Coinbase är sedan tidigare inte helt okända gällande fenomenet flash crashes. I december 2018 gick priset på Ether ner från det normala tradingpriset på runt $115 ner till $13 i ett snabbt skede.

Både då och som nu i veckan skapas dessa krascher normalt av missmatchade eller felaktiga ordrar som i sin tur sätter igång en kaskad med felaktiga försäljningar.