Ethereums Vitalik Buterin attackerar centraliserade handelssajter: “Jag hoppas att de brinner i helvetet”

Ethereums medgrundare Vitalik Buterin kritiserar centraliserade handelssajter för kryptovaluta i en intervju med TechCrunchs journalist Jon Evans publicerad den 6 juli. Han uppger att han hoppas de kommer “brinna i helvetet”. Buterin har upprepat sin positiva inställning till decentralisering, och hävdar att kryptogemenskapen genom att utveckla “bättre” decentraliserade plattformar bör kunna avlägsna den “dåliga kungaskapande makten” från centraliserade handelssajter. “Personligen hoppas jag definitivt att centraliserade handelssajter brinner i helvetet så mycket som möjligt.”

Skaparen av Ethereum kritiserade centraliserade plattformar för att ha förmågan att avgöra vilka kryptovalutor som “blir stora”. Enligt Buterin gör de detta genom att ta “galna noteringsavgifter på tio till 15 miljoner dollar.” Han säger även i intervjun att ytterligare decentralisering bättre skulle överensstämma med “blockkedje-värderingar” såsom “öppenhet och transparens.”

Decentraliserade handelssajter är, till skillnad från centraliserade sådana, byggda på ett sätt som låter användarna bibehålla ägarskapet av sina kryptovalutor och privata nycklar. Decentraliserade handelssajter har dock även nackdelar – den relativa bristen på likviditet, jämfört med sina centraliserade motsvarigheter, är ett exempel på en sådan.

I intervjun nämnde Buterin ett exempel för att påvisa fördelarna med Ethereums nuvarande decentralisering: “om någon sätter en pistol mot [sitt] huvud och säger åt [honom] att skriva en hård förgreningspatch,” skulle han definitivt göra detta. Samtidigt skulle dock “relativt få” användare ladda ner och köra uppdateringen, och detta kallas enligt Buterin för decentralisering.

Graden av Ethereums decentralisering har ifrågasatts av vissa experter, som bland annat pekar på möjligheten till maskopi mellan miningpooler för att manipulera nätverket.

I skrivande stund är Ethereum världens andra största kryptovaluta med ett marknadsvärde på omkring 48,7 miljarder dollar.

Källa: https://cointelegraph.com/news/ethereum-s-vitalik-buterin-blasts-centralized-crypto-exchanges-i-hope-they-burn-in-hell