Gibraltar United blir första fotbollsklubb att betala spelarlöner i kryptovaluta

Gibraltar United, ett fotbollslag som huserar i Gibraltars högstaliga, kommer under nästa säsong att bli det första fotbollslaget att betala sina spelare i kryptovaluta, enligt The Guardian. Lagets ägare Pablo Dana, som har investerat i Quantocoin, en plattform framtagen för att tillhandahålla kryptovalutor för vardagligt bruk, har inlett ett sponsorsamarbete, ett av flera sätt på vilket fotbollslag och idrottsutövare har funnit användning för kryptovalutor.

Gibraltars finanssektor har tagit till sig blockchain-tekniken och leder landet när det kommer till anamma denna. I januari introducerade regeringen lagstiftning för företag som använder sig av blockchain-teknik. Regeringen planerar även att presentera ett regelmässigt ramverk för ICO:er.

Transparens nödvändigt inom fotbollen

Samtidigt som Gibraltar som land hoppas kunna göra handel med kryptovalutor legitim, vill Gibraltar United enligt Dana göra fotbollen mer transparent. Han menar att tekniken kommer minska den korruption som förekommer inom sporten.

Kryptovaluta gör det även möjligt för klubben att betala ut löner till utländska spelare som upplever svårigheter att öppna bankkonton i Gibraltar, samtidigt som man undviker skatter och avgifter.

Gibraltar var för 20 år sedan först med att reglera bettingbolag, enligt Dana. Regeringen införde då regleringar mot penningtvätt. Bettingen har etablerats inom fotbollen och genererar många miljoner pund i form av reklamintäkter. Spelbolagen var även främsta tröjsponsor för inte mindre än nio lag i Premier League.

Fotbollslag anammar krypto

Även andra fotbollslag har anammat kryptovaluta och blockchain-teknik. Till exempel tecknade Londonbaserade Arsenal i januari ett sponsoravtal med CashBet. Danny Stroud, chef för samarbeten på London Football Exchange (LFE), menar att man på LFE är intresserade av att ha en tokenbaserad fobollsgemenskap som gör det möjligt för fotbollsklubbar att interagera direkt och friktionsfritt med sina fans.

LFE har även introducerat kryptovaluta för den italienska klubben Bari samt den spanska klubben Alcobendas. Avtalen minskar priserna på biljetter och supporterprodukter och ger fansen en möjlighet att köpa andelar i fotbollsklubbarna.

Spelare stödjer kryptoplattformar

Spelare som Roberto Carlos, Lionel Messi, Michael Owen och Luis Figo har ingått samarbeten med kryptovalutor. Den turkiska klubben Harunusta Spor

sajnade i januari upp spelaren Omer Faruk Kiroglu delvis med hjälp av kryptovaluta. Elfenbenskustens Didier Drogba har blivit den officiella ambassadören för All.me, ett socialt nätverk baserat på kryptovaluta, och har burit en tröja med nätverkets logga för att visa sitt stöd.

Luis Suarez, en spelare från Uruguay, marknadsförde under förra året Stox, en blockchain-plattform för förutsägelser. I förra veckan presenterade spelaren Ronaldinho ett projekt vid namn Ronaldhino Soccer Coin, vilket är tänkt att bli en plattform för betting på fotboll, digitala arenor och e-handel.

Källa: https://www.ccn.com/gibraltar-united-to-become-first-football-club-to-pay-players-in-cryptocurrency/