Investerare ser Bitcoin som en av de största bubblorna

En överväldigande majoritet av alla investerare (89 %) tror att finansmarknaderna befinner sig i en bubbla. Detta enligt en undersökning utförd på uppdrag av Deutsche Bank. Investerarna ser Bitcoin som ett av de mer extrema fallen – närmare hälften av de som svarade på undersökningen graderar kryptovalutan som en tia på en tiogradig skala när det kommer till risken för en bubbla.

Bitcoin anses av investerare tillsammans med de amerikanska techaktier vara de största bubblorna på marknaden just nu. Enligt den undersökning som Deutsche Bank släppte under gårdagen, som bygger på svar på 627 yrkesverksamma investerare på finansmarknaden mellan den 13:e och 15:e januari i år, upplever majoriteten av investerarna (89 %) att vissa finansmarknader i dagsläget är bubblor.

De två bubblor som anses vara allra störst just nu är alltså Bitcoin och amerikanska techaktier. Och av dessa bägge marknader anses Bitcoin vara den mer extrema bubblan. Närmare hälften av de svarande har graderat Bitcoin (BTC) som en 10:a på en 10-gradig bubbelskala.

Kommer Bitcoin-bubblan spricka eller blåsas upp ytterligare?

En starkt bidragande orsak till att Bitcoin anses vara en bubbla tros vara den nyliga prisuppgången. För kryptovalutan har under de senaste månaderna varit väldigt volatil. Bitcoin är världens största kryptovaluta sett till marknadsvärde och hade nyligen ett rally till en ny all time high-nivå på närmare 42 000 dollar. Därefter har den dock tappat en hel del i pris, men är trots allt fortfarande upp mer än 800 % sedan sin betydligt lägre nivå i mars 2020.

Men trots att Bitcoin för närvarande anses vara i en bubbla finns det mycket som talar för kryptovalutan. Den har inte minst fått ett starkt stöd genom det ökade intresset från institutionella investerare. En annan faktor som talar för Bitcoin är det faktum att den digitala tillgången likt guld ses som en säker placering i tider av osäkerhet på marknaderna. Å andra sidan hävdar skeptiker att Bitcoin i grund och botten är en spekulativ tillgång och att bubblan sannolikt kommer att spricka förr eller senare.

Det är dock inte helt klart vad som skulle kunna spräcka den förmodade Bitcoin-bubblan. För i takt med att allt fler investerare börjar bli skeptiska till huruvida vaccinationsprogrammen mot coronaviruset runtom i världen kommer att lyckas, finns det goda möjligheter att “det digitala guldet” får ännu ett uppsving under det innevarande året.

Källa: CNBC