Tecken på vinsthemtagningar i kryptovalutor

Det finns tecken på att institutionella investerare har gjort vinsthemtagningar i kryptovalutor. Detta enligt CoinShares som menar att det veckoliga inflödet av kapital har minskat med 97 % på mindre än en månad.

Framför allt tycks det alltså vara inflödet av kapital från institutionella investerare som har störtdykt efter de nya rekordhöjderna i slutet av december. Enligt en rapport från CoinShares flödade blott 29 miljoner dollar in i institutionella kryptoprodukter under den första veckan 2021. Enligt kryptofondförvaltningsbolaget motsvarar detta en nedgång om mer än 97 % från de 1,09 miljarder dollar som placerades under veckan före jul. Volymen tros ha gått ner på grund av jul- och nyårsledigheten.

Men CoinShares hävdar också att det ökade inflödet under december månad har följts upp av bevis för möjliga vinsthemtagningar. Detta i samband med att flera finansiella produkter som investerar i kryptovalutor har sett stora utflöden under inledningen av januari månad i år.

Enligt CoinShares uppskattningar ska 27,5 miljarder dollar (eller 80 %) av de 34,4 miljarder dollar som var placerat i kryptoprodukter investerat i Bitcoin-fonder. Endast 4,7 miljarder dollar (cirka 13,5 %) var investerat i Ethereum-produkter.

Jean-Marie Mognetti, vd för CoinShares, avslutar dock med att understryka att inflödena konsekvent har varit positiva sedan maj 2019 och att kryptovalutor ses som ett allt mer gångbart sätt att lagra värde.

Källa: Cointelegraph