Japanska e-handelsjätten Rakuten lanserar sin egen kryptovaluta

Japans största e-handelsföretag Rakuten, med ett marknadsvärde på över 108 miljarder kronor, planerar att lansera sin egen kryptovaluta vid namn Rakuten Coin baserad på Blockchain-tekniken och det befintliga lojalitetsprogrammet Rakuten Super Points.

Detta tillkännagivande gjordes av Rakutens VD och grundare Hiroshi Mikitani i samband med hans tal vid Mobile World Congress i Barcelona den 27 februari.

Mikitani beskrev den nyligen tillkännagivna tillgången som en “gränslös valuta”, och underströk Rakutens vision att särskilja sig själva från dess konkurrenter i e-handelsbranschen, såsom eBay, Alibaba och Amazon och “återskapa” förhållandet mellan handlare och återförsäljare.

“I grund och botten är vårt koncept att återskapa ett nätverk av handlare och återförsäljare. Vi vill inte frikoppla dessa [från sina kunder] utan fungera som en katalysator. Det är vår filosofi, att stärka samhället och inte bara tillhandahålla mer bekvämlighet”, sa Mikitani.

Lojalitetsprogrammet Rakuten Super Points lanserades för 15 år sedan och har sedan dess varit väldigt framgångsrikt, då det resulterat i att drygt 1 biljon Super Points har utfärdats till företagets kunder, värda cirka 79 miljarder kronor.

Poängen delas ut varje gång en kund gör ett inköp på marknadsplatsen och kan användas i samband med framtida köp eller för att köpa vissa produkter eller tjänster på shoppingplattformen.

Företaget har tänkt implementera det Blockchain-baserade lojalitetsporgrammet för att locka till sig kunder och engagera dessa, samt för att använda det ökade intresset för kryptovalutor till att rekrytera nya lojala medlemmar på det globala planet.

Rakuten har dock inte släppt någon information gällande tjänstens lanseringsdatum.

Det senaste tillkännagivandet kommer nästan två år efter att japanska Rakuten köpt upp de immateriella rättigheterna tillhörande Bitcoin-betalningshanteraren BitNet, samt öppnat sitt Rakuten Blockchain Lab för att utforska användningsområden för Blockchain inom e-handeln och fintech.

Källa: https://cointelegraph.com/news/japanese-e-commerce-giant-rakuten-to-launch-its-own-cryptocurrency