Kinesisk man får 3,5 års fängelse för stöld av tågel i syfte att utvinna Bitcoin

En kinesisk man har dömts till tre och ett halvt års fängelse efter att ha stulit el från en tågstation i syfte att använda denna till att bedriva sin miningverksamhet. Detta rapporterade den lokala nyhetssajten The Paper om den 8 oktober.

Enligt de domstolsdokument som släpptes under gårdagen, ska straffet ha utdelats den 13 september i en domstol i norra Kina. Utöver den fängelsetid som ska avtjänas har personen även tilldelats en bot på 100 000 yuan (motsvarande 131 312 kr).

Den dömde, som heter Xu Xinghua, ska ha stulit elektricitet från en av fabrikerna tillhörande en järnväg i november och december 2017. Detta ska ha gjorts för att dygnet runt kunna driva 50 Bitcoin-miningriggar och tre fläktar. I domstolsdokumentet framgår det at fem av maskinerna kommit till skada under denna period.

Xinghua sägs ha lyckats utvinna 3,2 Bitcoin och därmed tjänat 120 000 yuan (motsvarande 157 574 kr). Elräkningen för det hela ska ha slutat på 104 000 yuan. Utöver fängelsestraffet och boten ska den dömde även täcka kostnaden för elräkningen. Dessutom har hans miningutrustning beslagtagits.

Kinesiska myndigheter arbetar aktivt mot mining

Brott av detta slag är inte helt ovanliga i Kina. I juni i år greps en man för att ha försökt själa elektricitet i syfte att driva sin “olönsamma” miningverksamhet. Den misstänkte sas ha stulig 150 megawatt el för att driva tvåhundra datorer vilka han använde för att utvinna såväl Bitcoin som Ethereum. Den dagliga elräkningen för kalaset låg på 6 000 yuan (cirka 7 900 kr).

Kina har etablerat sig som en supermakt när det kommer till utvinning av kryptovalutor. Detta har att göra med landets överflöd på billig energi och hårdvara. I början av året fick dock de kinesiska myndigheterna order om att börja stävja denna verksamhet. Med alla medel tillgängliga – däribland åtgärder kopplade till elpriser, skatter och miljöskydd – ska de personer som utvinner kryptovalutor pressas till att tvingas upphöra med sin verksamhet.

Källa: https://cointelegraph.com/news/china-man-gets-35-years-in-jail-for-stealing-train-power-to-mine-bitcoin-local-media