Koreanska kryptobörsen Upbit hackad på 50 miljoner dollar

I förrgår blev koreanska kryptobörsen Upbit hackad på 342 000 Ether vilket vid tidpunkten för hacket motsvarade 50 miljoner dollar.

Börsen, som drivs som en underavdelning till den koreanska techgiganten Kakao, bekräftade hacket i ett pressmeddelande och att de 342 000 ETH som lämnade bolagets hot wallet skickades till adressen 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029. Därefter har hackarna delat upp bytet i multipla andra wallets för att försöka dölja sina spår – något som dock är svårt att göra på en transparent blockkedja.

Upbit kommer att täcka upp för förlusten med egna medel och insättningar och uttag kommer vara avstängda under en period på ungefär två veckor.

Var det ett externt hack eller ett insiderjobb?

Kryptosfären har spekulerat vilt i hur hacket gick till – eller om det överhuvudtaget var ett hack gjort av externa hackare eller om det rent av var ett insiderjobb.

Det som kan tala för att det hade kunnat vara ett insiderjobb är att transaktionen på 342 000 ETH skedde samtidigt som Upbit gjorde överföringar till sin cold wallet.

Det som kan tala emot detta är att själva transaktionen på 342 000 ETH signerades och genomfördes på ett väldigt annorlunda sätt jämfört med hur Upbit normalt sett hanterar transaktioner.

Hade transaktionen varit ett insiderjobb borde den mest sannolikt ha följt samma mönster som Upbits andra transaktioner istället för att ha genomförts på ett radikalt annorlunda sätt.

Totalt 4,4 miljarder dollar förlorat i år till kryptorelaterade bedrägerier och stölder

Upbits senaste hack är knappast det enda som skett i år. Enligt bolaget CipherTrace så har totalt 4,4 miljarder dollar gått förlorat till diverse bedrägerier och stölder inom kryptosfären i år.

Bland bedrägerier är det PlusToken (totalt 2,9 miljarder dollar) och fiaskot med kanadensiska kryptobörsen QuadrigaCX (195 miljoner dollar) som står för merparten av förlusterna.

Andra kända fall under året är hackningen av Binance (42 miljoner dollar), Bitpoint (28 miljoner dollar) och Bithumb (19 miljoner dollar).

Även om mycket görs inom säkerhetsområdet inom branschen så återstår det dock oerhört mycket arbete kvar med tanke på mängden pengar som fortfarande går förlorade på grund av alla bedrägerier och hackningar.