Litecoin halving sker snart

Väldigt snart kommer nästa ”mining reward halving” för Litecoin (LTC) att ske. Detta innebär att ”miners” (de som säkrar upp Litecoins nätverk samt ”bryter fram” nya mynt) kommer att bli belönade med hälften mängd Litecoins per block än vad de hittills har blivit belönade med.

Just nu belönas den miner som tar fram ett nytt block med 25 LTC och efter mining reward halving inom några dagar så kommer samma block enbart ge 12,5 LTC per block i belöning. Detta innebär rent konkret att färre Litecoins kommer att tas fram hädanefter vilket gör att utbudet av Litecoins ökar i en långsammare takt än förut. Det medför även att vissa miners väljer att sluta minea Litecoin då det blir mindre lönsamt att hålla igång sina maskiner.

Belöningen för att ta fram nya Litecoin halveras var 840 000:e block vilket gör att utbudet av nya mynt begränsas allt mer desto närmare man närmar sig taket för det totala utbudet av mynt som kommer att cirkulera. I Litecoins fall kommer det som mest att finnas 84 miljoner LTC och för tillfället finns det runt 63 miljoner LTC i cirkulation.

Litecoin halving – vad händer nu?

Historiskt har tidigare Litecoin halvings följt ett likartat mönster där Litecoin rusat i upptakten till mining reward halving för att därefter ha en sell off veckorna innan halving sker.

Förra gången det skedde en halving, 25:e augusti 2015, hade Litecoin först ett rally från en botten på $1,50 i Januari 2015 upp till $8,80 i Juli 2015 för att sedan säljas av ca 1 månad före halving och nå en botten på runt $2,60 ca två veckor efter halving. Det dröjde sedan tills april 2017 innan Litecoin handlades för över $8,80 igen.

Inför den stundande halvingen inom ett par dagar så har Litecoin följt ett likartat mönster. Sedan botten på runt $22 i December förra året så har Litecoin haft en explosionsartad prisökning hela vägen upp till $145 i juni i år. Likt vad som skedde 2015 har Litecoin därefter gradvis börjat säljas av i allt mer intensiv takt. I skrivande stund handlas Litecoin för ca $97 och det kommer bli mycket spännande att se om Litecoin kommer att följa tidigare mönster  till fullo även vid denna halving.