Stellar är den “första” shariacertifierade blockkedjan för betalningar och tillgångsintegritet

Stellar, en plattform med öppen källkod för distribuerade betalningar, är enligt uppgift det första distribuerade liggarprotokollet att erhålla shariacertifiering när det kommer till överföringar av pengar och tillgångsintegritet, enligt ett blogginlägg från Stellar daterat den 17 juli.

Shariyah Review Bureau, en ledande internationell rådgivningsbyrå för sharia licensierad av Bahrains centralbank, har undersökt Stellars förmågor och användningsområden och släppt riktlinjer som möjliggör för islamiska finansiella institutioner att använda sig av Stellars teknik.

Med denna certifiering kommer Stellar kunna förbättra sitt ekosystem i regioner där verksamheter som tillhandahåller finansiella tjänster behöver följa islamiska ekonomiska principer. Detta kommer tillåta finansiella institutioner belägna i Gulfområdet och vissa delar av Sydostasien att implementera Stellars teknik i sitt utbud av shariagodkända produkter och tjänster.

Även om Stellar själva påstår sig vara “det första” shariagodkända distribuerade liggarprotokollet när det kommer till penningöverföringar, certifierades kryptovalutan NOORCOIN med ett shariacertifikat utfärdat av World Sharia Advisory Committe i mars månad, och utnämnde sig då till “den första shariagodkända nyttotoken”.

I april erkändes Bitcoin (BTC) som “generellt lovlig” under sharialag enligt en rapport som delats med det nystartade fintechbolaget Blossom Finance av en internationell shariarådgivare. Rapportens författare, Muhammad Abu Bakar, avslutar med en varning, och skriver att även om han anser digitala kryptovalutor att vara halal (lovliga), bör investerare i de flesta fall inte köpa dem i investeringssyfte.

Förra månaden tecknade det sydkoreanska blockkedjelabbet IncuBlock en avsiktsförklaring med en av den malaysiska regeringens rådgivande kommitéer för utveckling av blockkedjeteknik tillåten enligt sharialag. Parterna kommer arbeta på att utveckla en blockkedjeplattform och en decentraliserad applikation (dapp) som kommer uppfylla de “sociala krav” som anses vara halal enligt shariakommissionen.

Källa: https://cointelegraph.com/news/stellar-becomes-first-sharia-certified-blockchain-for-payments-and-asset-tokenization