Del 21 När kryptovalutorna används – visas dess fördelar

Jag ska ärligt säga att jag såg kryptovalutor mest som en ”cool grej” i början. Dessutom verkade ju avkastningen vara rätt hög…

Jag kan fortfarande tycka att det är coolt och tekniskt innovativt samt att avkastningen är hög. Men när jag nu börjat använda olika kryptovalutor på olika sätt har de stora fördelarna blivit tydliga. Framförallt när jag ser hur andra använder valutorna.

Delvis kan det vara svårt att se fördelarna för oss som bor i ett land med fungerande infrastruktur, tekniska finansiella lösningar och demokratiskt styre. Jag tror, som flera även påtalat, att kryptovalutor främst skapar fördelar i utvecklingsländer.

De största fördelar jag sett är dessa:

Billiga och snabba överföringar

Den fördel jag oftast får höra, när någon ska förklara fördelar med kryptovalutor, är att de är ”snabba och billiga att skicka”. Men allvarligt talat – har vi det behovet? Jag swishar mina vänner inom Sverige och de har pengarna samma sekund. Ska kryptovalutor ”slå igenom” i Sverige så får man nog ha mer fördelar än så. Det var i alla fall så jag tänkte länge. Men jag har ändrat mig en del på den punkten.

För det första såg jag följande reklam häromdagen när vi skulle köpa lördagsgodis till barnen i familjen.

(Ursäkta bildkvalitén)

De gör alltså reklam om att man BARA betalar 40 kr för en överföring på 500 kr. Det är alltså närmare 10% i avgift… I mindre text framgick det att man kunde betala ner till 25 kr om man väljer att använda deras app. För de som ofta skickar pengar utomlands finns det alltså rejäla summor att spara.

Personligen fick jag kontakt med en person i Bangladesh som jag skulle överföra 1 USD till. Jag gjorde det via kryptovaluta och betalade inget i transaktionsavgift. Han skulle sedan föra över samma summa till mig på PayPal. Jag fick 0,66 USD. Resten åts upp av avgifter.

Vid små summor känns kryptoöverföringar helt överlägsna.

Överföring inom samma system

Jag har börjat använda Steemit och andra plattformar som är uppbyggda på blockkedja. Steemit kan delvis liknas med Facebook. Fördelen är att valutan inom plattformen kan skickas till andra användare genom att jag vet deras användarnamn. Något mer behövs inte och detta utan det kostar något.

Tänk dig Facebook med inbyggt valutasystem. Du skulle kunna överföra valfri summa till någon som skriver/bloggar/vloggar på Facebook. Snabbt och oavsett vilket land personen befinner sig i. Ryktet finns att Facebook håller på att skapa egen kryptovaluta vilket inte låter oväntat. Däremot lite motsägelsefullt då de förbjöd reklam för kryptovalutor för ett tag sedan.

 

”To bank the unbanked”

När jag började lära känna killen från Bangladesh insåg jag vad ”To bank the unbanked” egentligen betyder.

År 2017 var det två miljarder personer över hela världen som inte hade tillgång till ett eget bankkonto eller finansiella tjänster. De är ”unbanked”. De når inte bankernas tjänster.

Orsakerna kan vara många. Men det är bara att titta på hur det fungerar i Sverige. Utan svenskt personnummer får du inte bankkonto. För att få det behöver du uppehållstillstånd samt svenskt ID. I många länder lever miljoner av människor utan varken personnummer eller ID-kort. De är unbanked och har inte tillgång till speciellt många finansiella tjänster.

Men med krypto kan den här killen köpa saker, överföra värden och spara pengar digitalt. Gör det verkligen så stor skillnad mot att ha allt cash?  Lev en månad utan en enda banktransaktion så ser du…

 

Äganderätten hittas på blockkedjan

Cryptokitties var det första spel som verkligen slog igenom – sedan dess har det kommit en rad fler spel. Själv är jag främst intresserad av Steemmonsters. Det fungerar likt pokemonkort – du samlar, byter, köper och säljer och spelar med dem. I likhet med hur du äger din digitala katt i cryptokitties så äger du dessa kort. Eftersom de ligger på blockkedjan kan korten användas i flera digitala spel och du kan själv skapa egna spel där du sätter regler för hur korten ska användas.

Det går helt enkelt att likna med vanliga pokemonkort där du kan skapa egna spel, egna regler och byta/sälja korten. Men i detta fall är det digitalt. Äganderätten finns på blockkedjan.

Det kan tyckas vara simpelt men detta kan ju självklart även appliceras inom andra områden. Redan 2016 presenterades ett projekt av Lantmäteriet med namnet ”Framtidens husköp i blockkedjan”. Det är åt det hållet vi går även om många inte insett det än.

Men redan 2015 bedömde en majoritet av experterna inom ”World Economic Forum” av 10% av världens hela BNP kommer ligga på blockkedja innan 2025.

Lantmäteriet sammanfattar det med ”Blockkedjor kan vara framtidens digitala motsvarighet till underskrifter och papperskopior”. Det var år 2015…

Det här är de fördelar jag primärt ser med kryptovalutor. Sen går det självklart att bryta ner det till mindre aspekter och detaljer inom varje rubrik. Håller du med eller har jag missat något?