Del 10 – Frågestund

Nu är det dags att skriva mitt tionde blogginlägg sen jag började blogga om mina investeringar i kryptovalutor. Jag har tänkt att låta vart tionde inlägg vara ”Frågestund”. Idag tar jag upp de mest vanliga frågorna jag fått under de månader jag hållit på med krypto. Nästa gång blir det smalare ämne. Då kör vi!

Kom ihåg att detta bara är mina åsikter. Det är inte någon finansiell rådgivning och mina åsikter kan i vissa fall gå helt emot ”mainstream”. När jag skriver ”Egen fråga” så är det inte en fråga jag fått men som jag tycker passar bra i sammanhanget.

Varför började du med krypto?

Under sommaren 2017 började ”vanlig media” skriva en hel del om Bitcoin så intresset väcktes. När jag sedan satt och pratade med en bekant visade det sig att han investerat i kryptovaluta sedan 2014 och på den vägen är det.

 

Kan man handla med Bitcoin i vanliga affärer? Eller vad ska du ha dem till?

Det är ytterst få affärer som tar emot Bitcoin idag. För tillfället tror jag inte det kommer bli fler heller. Transaktionsavgiften är för hög och transaktionen går för långsamt och dessutom är knappast banker eller Finansinspektionen speciellt förtjust i Bitcoin. Men det kan förändras – eller så ändras det inte.

Så vad ska jag ha Bitcoin till? Jag köper/säljer Bitcoin delvis ur ett rent spekulativt syfte. Jag har även köpt Bitcoin för att betala mitt TenX-kort (som jag ännu inte fått). När jag beställde kortet gick det bara att betala med Bitcoin. Men för tillfället ser jag inte något annat användningsområde.

tenx-kort

Finns det fler än bara Bitcoin?

De flesta som frågar mig om Bitcoin vet inte att det finns något som heter kryptovaluta. De har enbart hört talas om Bitcoin i media. Hur många kryptovalutor som finns vet jag inte men sett siffor på ca 1500. Många är däremot rätt värdelösa.

 

Är Bitcoin en bubbla?

Beror lite på vad man menar med bubbla men värdeutvecklingen har varit extrem under 2017 utan att någon egentligen kunna påvisa någon praktisk funktion med valutan. Vill man ha billiga och snabba transaktioner skulle jag hellre rekommenderat Dash.

Jag tror personligen att utvecklingen 2017 inte kommer att följas med samma utveckling 2018. En del kryptovalutor är definitivt i bubblor, andra har potential att växa stabilt framöver. Men helt enkelt är det inte att säga vad som är en bubbla på en marknad där värdeuppgångar och värdenedgångar på 50-70% på en dag ses som normalt.

Jag har i alla fall valt att minska risken något genom att ha derivatinstrument som ökar i värde om specifika kryptovalutor faller i värde.

 

Är det farligt med Bitcoin?

Lite kul fråga. Om du med ”farligt” menar att jag ska bli sjuk eller dö så nej. Det är inte heller olagligt. Däremot är det farligt i den meningen att värdet på ditt innehav kan ändras kraftigt dag från dag (hög volatilitet). Det finns även en risk att banker vägrar genomföra transaktioner till olika kryptobörser ex. Coinbase osv. Investera bara vad du har råd att förlora. Om du förlorar pengarna så ska du kunna rycka på axlarna och säga ”Äh, det var inte så farligt”. Då är det inte heller farligt.

kursras

 

Hur mycket har du tjänat?

Längst ner i det här blogginlägget visar jag mitt totala innehav. Där står det också hur många procent som innehavet ökat/minskat i värde sen jag började med första investeringen 14:e november 2017. I mitt investeringsmål skriver jag att ”målet är att få en årlig avkastning på ca 20-25%”. Så än så länge ligger jag på god marginal.

 

Varför har du så lågt avkastningsmål? (Egen fråga)

År 2017 gick de flesta kryptovalutor upp som raketer. Blockchain Index (indexfond med de största kryptovalutorna på Iconomi) har haft en utveckling på 3488 % från första januari förra året till idag. Att då säga att jag är nöjd med en avkastning på 20-25% är fjuttigt.

Men mitt mål är att testa massa saker inom kryptovärlden. Det kan kosta en del i avgifter och i vissa fall innebära riktigt dåliga investeringar. Under 2017 beställde jag exempelvis ett TenX kort (som för tillfället är värdelöst), testat att spela Fantasy Sport med kryptovaluta och i dagarna har jag börjat testa både Plus 500, Etoro och IQ Option.

Om jag kan få en hög avkastning (i förhållande till aktier eller andra investeringar) och ändå lära mig massor om kryptovärlden så är väll det perfekt. Sen tror jag knappast att utvecklingen 2017 kommer fortsätta för evigt. Inget kan bara gå rakt upp i värde hela tiden.

Hur mycket kan man tjäna på kryptovalutor?

Om det är din viktigaste fråga så ska du inte investera i krypto. Vill du tjäna stora summor ska du köpa CFD eller optioner med hävstång på 500. På en kvart kan din tusenlapp dubbleras. Men lika lätt kan du förlora hela tusenlappen. Eller köp lotter – ungefär samma sak.

Svaret är samma sak som vid alla riskfyllda investeringar. Du kan tjäna mycket – och förlora mycket.

 

Vilken kryptovaluta ska jag köpa? Vilken är mest köpvärd?

Jag vet inte. Läs olika valutors whitepaper, se på marketcap, läs bloggar osv. Jag kommer aldrig att rekommendera köp i en speciell valuta.

Har du konto hos Binance och vill köpa valuta där måste du först föra över valuta dit från exempelvis Coinbase eller BitPanda. I det fallet är min rekommendation att köpa Ether och göra överföringen med. Detta eftersom ett flertal valutor handlas i par med Ether på Binance. Det är väll den enda köprekommendation jag kommer ge. Min blogg handlar INTE om att tjäna så mycket som möjligt på krypto. Den handlar om att testa och prova sig fram på en helt ny finansiell marknad.

kryptovaluta

Fler frågor? Kommentera eller mail in din fråga.

Händer i veckan:

WePower ICO – Imorgon (torsdag) går det äntligen att gå med i WePower ICO. En plattform för handel med grön energi. Intresset för WePower har varit väldigt stort vilket inte minst ses på Telegram där de redan har över 51 000 medlemmar. Det kan jämföras med förra ICO som jag var med i, INS Ecosystem med 20 000 medlemmar. Då finns också INS redan på Binance och flera andra kryptobörser.

Test av Etoro / IQ Option / Plus 500 – Under några veckor kommer jag att testa olika handelsplattformar och dela med mig av mina åsikter om dem. Jag började med IQ Option förra veckan och har nu även öppnat ett konto på Etoro. Fördelar, nackdelar? Kan jag rekommendera det till andra eller ska man hålla sig ifrån dessa handelsplatser? Det återkommer jag till i slutet av nästa vecka.

Innehav januari 2018 (Ett rejält tapp sen december då värdet var kring 60 000 kr)